Med fredagens två nya fall kom Närpes upp till sammanlagt 67 bekräftade covid-19-fall sedan pandemins början. På lördagen kom ytterligare 3 fall.

Serviceboendet Pörtehemmet i Pörtom har exponerats för smitta och en del av personalen är satt i karantän.

Hela personalen och alla klienter testas under helgen. Inga karantänsbeslut har utfärdats för klienterna men de ombeds stanna på sina rum. I praktiken betyder det här att Pörtehemmet betraktas som en enhet i karantän och klienterna kan inte ta emot besök.

Exponering har också skett vid bensinstationen Teboil Strandhovet på Kallmossen den 23 januari kl. 12-19. Besökare under den tidpunkten uppmanas vara uppmärksamma på eventuella symptom.


Det finns i nuläget inga uppgifter om nya bekräftade coronafall i Kristinestad. Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, på lördagen har inga nya coronafall rapporterats från Kristinestad under de senaste två veckorna. Kristinestad har sedan pandemins början haft sammanlagt 22 fall av coronavirus. 

Korsnäs har enligt THL:s uppgifter haft två nya fall under de senaste två veckorna och sammanlagt 19. Kaskö finns fortfarande inte med i statistiken, vilket betyder att antalet fall understiger 5.


Munskydd, avstånd och att undvika samlas i grupp - det är nu vad som gäller. All gruppfritidsverksamhet för vuxna (över 20-åringar) som äger rum inomhus rekommenderas starkt att avbrytas omedelbart, meddelade coronasamordningsgruppen i Österbotten i fredags.

Rekommendationen är i kraft fram till den 28 februari.

Inom all verksamhet man vinnlägga sig om två meters säkerhetsavstånd. Den starka rekommendationen föreslås också för privata aktörer som ordnar fritidsverksamhet. 

Gruppen riktar en stark vädjan till till områdets invånare att skydda äldre personer och sjuka som vårdas från att få virussmittan. Under besök ska munskydd användas – inte enbart visir. Anhöriga ska se till att två meters säkerhetsavstånd hålls.

Gruppen vädjar till alla österbottningar att minska på de sociala kontakterna på grund av det försämrade coronaläget inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Gruppen är särskilt bekymrad över de konstaterade virusmutationerna, som har sina ursprung i Storbritannien.

En begäran har gått ut till samtliga kommun- och stadsdirektörer i Österbotten om att följande information ska nå fram till religiösa samfund och till personer med utländsk bakgrund: Att man inte ska samlas mer än 10 personer på privata tillställningar och att karantänen är viktig och inte får brytas.

Coronaprov börjar tas av resenärer som anländer till landet i Vasa hamn från nästa vecka. Enligt anvisningarna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) berörs inte den tunga trafikens chaufförer, utan enbart persontrafik.

Närpes har mellan tisdag och fredag denna vecka haft 10 nya bekräftade fall av covid-19  och det som oroar är bekräftade fall av muterat coronavirus med ursprung i Storbritannien. Som en följd av bekräftade fall av muterat coronavirus i Pörtom övergick skola och daghem i Pörtom till distansundervisning från fredagen. Även Närpes gymnasium har distansundervisning nästa vecka.

Staden påminner dels om de förbud som utfärdats av Regionförvaltningsverket, som bland annat innebär förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än tio personer,  och dels om de starka rekommendationer som Österbottens coronasamordningsgrupp gav i fredags.

Med tanke på den snabba smittspridningen uppdaterade Närpes i fredags (29.1)  rekommendationer och anvisningar till kommuninvånarna:

– Användning av munskydd gäller för alla från 12 år och äldre i skola, arbete och under fritid. För att minimera smittspridning bör man eftersträva ett avstånd om två meter.

– Närpes vuxenverksamhet håller inga fysiska sammankomster. Kurser håller antingen paus eller hålls på distans. 

– Verksamhet för barn och unga fortsätter tillsvidare med grupper om högst tio personer.

– Inom idrottsföreningarna gäller fortsättningsvis grupper på max 10 personer i träningsverksamhet för barn och unga. Vikten av att använda munskydd och hålla två meters distans understryks.

– Fritidsverksamhet i inomhusgrupper för vuxna rekommenderas inte under tiden fram till den 28 februari.

– Biografen håller stängt till den 14 februari.

– Simhallen håller tillsvidare öppet med iakttagande av säkerhetsföreskrifter. 

– För anhörigas besök vid äldreboenden och vid hvc-sjukhuset gäller fortsättningsvis att dessa i huvudsak sker som besök under trygga förhållanden. Besök till klienter som inte är i skick att flyttas kan ske i klientens eget rum. För samtliga besök gäller fortsättningsvis att man på förhand kontaktar enheten för att komma överens om tid och form för besöket.

Uppdaterad 30.1 kl. 21.15 med uppgifter om lördagens fall, Pörtehemmet och Strandhovet.