Här kommer det att finnas gott om plats för rekvisita och kläder – Närpes teater bygger nytt

Närpes teaters ordförande Simon Nystén är glad över att byggprojektet äntligen förverkligas. Zoom
Foto: Malin Bylund

Närpes teaters ordförande Simon Nystén är glad över att byggprojektet äntligen förverkligas.

Byggplaner har funnits i tiotals år – nu blir projektet äntligen av. Snart får Närpes teater nya utrymmen för förvaring av bland annat scenkläder och rekvisita.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Den som strövat omkring på området kring vridläktaren i Öjskogsparken har kanske noterat att ett byggprojekt är på gång.

Nu tar en hall på 578 kvadratmeter form här, ett stenkast från Vridin. I den kommer Närpes teater att få gott om utrymme för förvaring av scenkläder, scenografielement och rekvisita.
 
Byggplanerna har funnits med länge – i flera tiotals år – och behovet av den nya hallen är stort, konstaterar Närpes teaters ordförande Simon Nystén.

Hallen ska stå klar någon gång under våren, berättar Simon Nystén.
Foto: Malin Bylund

Hallen ska stå klar någon gång under våren, berättar Simon Nystén.


Annons
I höstas blev det äntligen dags för byggstart.

– Nu hade vi helt enkelt möjlighet att ta itu med projektet. För att kunna genomföra det fick vi bidrag från både Närpes stad och Aktion Österbotten, via Leaderprogrammet.

Det rör sig om 7 000 euro i bidrag från staden, 63 000 från Aktion Österbotten och det täcker ungefär hälften av kostnaderna, berättar Simon Nystén.

Hallen ska stå klar någon gång under våren och lokala företagare anlitas för att förverkliga projektet.

I det här huset, uppe på vinden, förvarar Närpes teater kläderna för tillfället.
Foto: Malin Bylund

I det här huset, uppe på vinden, förvarar Närpes teater kläderna för tillfället.Hittills har Närpes teaters scenkläder förvarats på vinden i den så kallade Hagaboden, som finns öster om restaurangen.

– Där är det otroligt trångt och missanpassat för kläder. Vi behöver verkligen få ett nytt lager.

Nu funderar teatern även på att starta upp en sidoverksamhet: kläduthyrning. Men huruvida det faktiskt kommer att bli av återstår att se.

En del av hallen kommer att vara uppvärmd, berättar Simon Nystén.
Foto: Malin Bylund

En del av hallen kommer att vara uppvärmd, berättar Simon Nystén.


Nu förvaras rekvisitan utomhus, eller så blir den bortkörd efter användning. En bit bort på området finns en lagerhall som teatern delar med hembygdsföreningen.

– Men där är det också väldigt trångt och lite utrymme. När hallen är klar kan vi börja spara mer rekvisita, återanvända och ta tillvara, så att vi inte behöver göra oss av med så mycket.

En del av byggnaden kommer att bli uppvärmd, den andra kall. I hallen ska det även finnas ett arbetsrum. Här ska teatergänget också ha plats att åta sig diverse byggprojekt.

– Tack vare hallen kan vi börja bygga scenografin tidigare om vårarna. Det finns verkligen ett stort behov, säger Simon Nystén.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan