|

Myndigheten förlänger förbudet: Högst tio personer får samlas

Förbudet mot allmänna sammankomster gäller inte kommunalt beslutsfattande såsom fullmäktigesammanträden. Men myndigheterna rekommenderar distansmöten när det är möjligt. Bilden från Näpresfullmäktige 14 december 2020. Zoom
Foto: Arkiv/Tom Forsman

Förbudet mot allmänna sammankomster gäller inte kommunalt beslutsfattande såsom fullmäktigesammanträden. Men myndigheterna rekommenderar distansmöten när det är möjligt. Bilden från Näpresfullmäktige 14 december 2020.

Förbudet mot offentliga sammankomster med fler än tio personer förlängs. Regionförvaltningsverkets nya beslut är i kraft till och med den 8 februari.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regionförvaltningsverket i västra och inre Finland kom med sitt nya beslut på torsdagen. I princip handlar det om en förlängning av de begränsningar som började gälla den 22 december, och som är i kraft till den 17 januari.

Något avbrott blir det inte. Det nya beslutet gäller från måndagen den 18 januari fram till den 8 februari . Förbudet gäller samtliga fem sjukvårdsdistrikt inom Regionförvaltningsverket i västra och inre Finland, däribland Vasa sjukvårdsdistrikt, Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt (Seinäjoki) och Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (Karleby).

Det innebär att samtliga offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över tio personer inomhus och utomhus är förbjudna. 

– Begränsningen är fortfarande nödvändig för att få det epidemiologiska läget under kontroll, framgår av ett pressmeddelande från RFV.

Annons
– Det är möjligt att ordna sammankomster med högst 10 personer, men också då måste man till fullo och mycket noga följa Institutet för hälsa och välfärds och Undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkra avstånd och hygienrutiner.

Statliga Regionförvaltningsverket rekommenderar dock starkt att man undviker alla fysiska sammankomster som inte måste ordnas.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) har i Finland diagnostiserats totalt 61 fall av muterat coronavirus  (per den 13 januari). Regionförvaltningsverket uttrycker oro för läget i sitt pressmeddelande:

– Om den nya virusmutationen blir allmänt förekommande kan den orsaka en epidemi som sprids klart snabbare än tidigare och allvarligt riskera hälso- och sjukvårdssystemets kapacitet. På riksnivå är covid-19-läget också mycket allvarligt, och om åtgärderna för att bekämpa sjukdomen inte fortsätter finns det risk för att läget plötsligt och på ett omfattande sätt försämras i hela landet.

Vasa sjukvårdsdistrikt hör till de områden som befinner sig i epidemins så kallade samhällsspridningsfas.

RFV:s beslut gäller offentliga tillställningar, såsom marknader, konserter, teaterföreställningar och idrottsmatcher med publik.

Myndighetens beslut omfattar inte privata tillställningar, såsom kvällssamvaro eller familjefester och inte heller normal, kontinuerlig serviceverksamhet. Inte heller myndigheternas sammanträden, såsom kommunfullmäktiges, styrelsens och nämndernas möten omfattas av begränsningarna. Det rekommenderas ändå att också dessa ordnas på distans.

RFV hoppas att privatpersoner och andra följer de rekommendationer som sjukvårdsdistrikten och kommunerna har gett gällande användningen av munskydd samt gällande tillställningar och serviceverksamhet som inte omfattas av myndighetens beslut. 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

"Nu ser det dåligt ut, i hela Österbotten" – den här veckan visar om vi behöver skärpta rekommendationer

Marina Kinnunen, Vasa sjukvårdsdistrikts direktör.
Foto: Mikael Nybacka

Marina Kinnunen, Vasa sjukvårdsdistrikts direktör.

Efter att samordningsgruppen träffats på tisdag eftermiddag är slutsatsen: Nu är läget dåligt i hela sjukvårdsdistriktet. Gruppen beslöt också att ändra på rapporteringen kring hur de olika kommunerna drabbats av viruset.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan