Regionförvaltningsverket i västra och inre Finland kom med sitt nya beslut på torsdagen. I princip handlar det om en förlängning av de begränsningar som började gälla den 22 december, och som är i kraft till den 17 januari.

Något avbrott blir det inte. Det nya beslutet gäller från måndagen den 18 januari fram till den 8 februari . Förbudet gäller samtliga fem sjukvårdsdistrikt inom Regionförvaltningsverket i västra och inre Finland, däribland Vasa sjukvårdsdistrikt, Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt (Seinäjoki) och Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (Karleby).

Det innebär att samtliga offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över tio personer inomhus och utomhus är förbjudna. 

– Begränsningen är fortfarande nödvändig för att få det epidemiologiska läget under kontroll, framgår av ett pressmeddelande från RFV.

– Det är möjligt att ordna sammankomster med högst 10 personer, men också då måste man till fullo och mycket noga följa Institutet för hälsa och välfärds och Undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkra avstånd och hygienrutiner.

Statliga Regionförvaltningsverket rekommenderar dock starkt att man undviker alla fysiska sammankomster som inte måste ordnas.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) har i Finland diagnostiserats totalt 61 fall av muterat coronavirus  (per den 13 januari). Regionförvaltningsverket uttrycker oro för läget i sitt pressmeddelande:

– Om den nya virusmutationen blir allmänt förekommande kan den orsaka en epidemi som sprids klart snabbare än tidigare och allvarligt riskera hälso- och sjukvårdssystemets kapacitet. På riksnivå är covid-19-läget också mycket allvarligt, och om åtgärderna för att bekämpa sjukdomen inte fortsätter finns det risk för att läget plötsligt och på ett omfattande sätt försämras i hela landet.

Vasa sjukvårdsdistrikt hör till de områden som befinner sig i epidemins så kallade samhällsspridningsfas.

RFV:s beslut gäller offentliga tillställningar, såsom marknader, konserter, teaterföreställningar och idrottsmatcher med publik.

Myndighetens beslut omfattar inte privata tillställningar, såsom kvällssamvaro eller familjefester och inte heller normal, kontinuerlig serviceverksamhet. Inte heller myndigheternas sammanträden, såsom kommunfullmäktiges, styrelsens och nämndernas möten omfattas av begränsningarna. Det rekommenderas ändå att också dessa ordnas på distans.

RFV hoppas att privatpersoner och andra följer de rekommendationer som sjukvårdsdistrikten och kommunerna har gett gällande användningen av munskydd samt gällande tillställningar och serviceverksamhet som inte omfattas av myndighetens beslut.