Under torsdagen togs beslutet om att det rådande förbudet mot större sammankomster förlängs med en knapp månad. Förbudet är i kraft till och med den 8 februari och gäller alla offentliga tillställningar, det meddelar Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

Regionförvaltningsverket  i Västra och Inre Finlands verksamhetsområde omfattar Birkalands, Mellersta Finlands, Södra Österbottens, Mellersta Österbottens och Vasa sjukvårdsdistrikts områden. 

Orsaken är den pågående coronaepidemin. Det muterade viruset finns också i Finland och kan orsaka en epidemi som sprider sig snabbare, enligt Regionförvaltningsverket. På riksnivå är covid-19-läget också mycket allvarligt. 

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands beslut gäller offentliga tillställningar, såsom marknader, konserter, teaterföreställningar och idrottsmatcher med publik.

Regionförvaltningsverkets behörighet omfattar inte privata tillställningar, såsom kvällssamvaro eller familjefester och inte heller normal, kontinuerlig serviceverksamhet. Inte heller myndigheternas sammanträden, så som kommunfullmäktiges, kommunstyrelsens och nämndernas möten omfattas av begränsningarna, även om regionförvaltningsverket rekommenderar att också dessa ordnas på distans.

Det är fortsättningsvis möjligt att ordna sammankomster för högst 10 personer, men då gäller det att mycket noga följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkra avstånd och hygien. Regionförvaltningsverket rekommenderar starkt att man undviker alla fysiska sammankomster som inte måste ordnas.