Ett nytt coronafall konstaterades i Södra Österbotten under måndagen, meddelar sjukvårdsdistriktet. Det betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu stiger till 444 personer.

När den regionala coronasamarbetsgruppen Nyrkki möttes i går kunde man konstatera att sjukvårdsdistriktet fortfarande befinner sig i epidemins accelerationsfas, men att antalet smittade har ökat igen. Förra veckan hade man sammanlagt 15 nya fall, medan de veckan innan var tio. Incidenstalet ligger nu på 13 per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

Gruppen kunde också konstatera att 1,2 procent av alla coronatester som tagits den senaste veckan gett positivt resultat. Alla smittkällor har dock inte kunnat spåras. 

I nuläget är det några coronapatienter som vårdas på sjukhus, men i övrigt har behovet av sjukhusvård inte ökat.


Färre som testar sig nu

Vad gäller antalet personer som kommer och testar sig för coronaviruset ser man nu en klar minskning jämfört med november och början på december. Den första veckan i december togs det 3670 tester och den sista veckan i december 1635 tester. Förra veckan var det 1566 som testade sig.

Minskningen har till viss del att göra med jul- och nyårshelgen, konstaterar sjukvårdsdistriktet. Man uppmanar dock fortsättningsvis alla som får några som helst luftvägssymptom att ta kontakt med hälsovården för att ta ett coronatest.

Nyrkki-gruppen beslöt i går att hålla fast vid de rekommendationer som man givit tidigare och som är i kraft till den 17 januari, och föreslår också till Regionförvaltningsverket att man ska fortsätta med sina begränsningar. Detta på grund av att antalet fall ökat nu i början av året och även på grund av det försämrade coronaläget i de närliggande landskapen.