Coronafallen har ökat i en oroväckande takt i Vasa sjukvårdsdistrikt under den senaste veckan. Det bekymrar Österbottens coronasamordningsgrupp.

Gruppen vädjar nu till invånarna: Stanna hemma om du är sjuk, redan om du har lindriga symptom, och sök dig också till coronaprovtagning om du har lindriga symptom – i synnerhet om du varit utomlands.

Man betonar också att det är viktigt att undvika allt resande, speciellt under julhelgen, eftersom resor ökar risken för att coronaviruset sprids. I nuläget har de flesta nya coronafallen i Vasa sjukvårdsdistrikt kommit utifrån distriktet, det vill säga från andra orter i Finland men till viss del också från utlandet.

Vidare påminner man om att använda munskydd, ha en bra handhygien och hålla tillräckligt avstånd till andra människor.


"Läget är allvarligt"

Incidenstalet i Vasa sjukvårdsdistrikt var på onsdagen 40 nya fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Distriktet befinner sig fortfarande i epidemins accelerationsfas, men börjar nu – som VBL/ÖT rapporterade på tisdagen – igen närma sig den högsta nivån, spridningsfasen.

– Läget är allvarligt. Om vi inte kan hejda spridningen så går vi åter in i spridningsfasen som igen kräver striktare åtgärder, säger sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen, som leder coronasamordningsgruppen, i ett pressmeddelande på onsdagen.

Gruppen möts på nytt på fredag och kommer då att överväga nya rekommendationer och striktare åtgärder ifall att läget fortsätter försämras under de närmaste dagarna och kriterierna för spridningsfasen uppfylls.