|

Fem nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt – "Att slappna av är det värsta"

Peter Nieminen. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Peter Nieminen.

UPPDATERAD. Efter två dagar utan några nya fall har man det senaste dygnet konstaterat fem nya coronafall i distriktet. Vasa sjukvårdsdistrikt börjar vaccinera i början av nästa år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På fredagen, alltså juldagen, togs 133 coronatest i Vasa sjukvårdsdistrikt. Sedan dess har man också konstaterat fem nya fall av smitta. Det rör sig om fall i Vasaregionen och de flesta fall är kopplade till tidigare kända smittkedjor. Personerna i fråga har varit i karantän.

Att det två dagar innan dess varit noll nya fall beror inte på att man dragit ner på takten i laboratorierna. Den verksamheten har varit i gång precis som vanligt, säger chefsöverläkare Peter Nieminen. Däremot funderar han över det låga antalet tester, och hoppas att folk fortsättningsvis tar sig till testning när de känner av symptom.

Peter Nieminen hoppas att folk tar coronatest om de känner av symptom.
Foto: Mikael Nybacka

Peter Nieminen hoppas att folk tar coronatest om de känner av symptom.De första vaccindoserna har enligt Yle landat i Finland och det handlar om 4 875 doser. Vaccinet kommer till Vasa sjukvårdsdistrikt nästa vecka, och man räknar med att börja vaccinera i början av nästa år. Men hur många doser som kommer till distriktet vill Peter Nieminen inte säga.
Annons
– Det får vi inte berätta men det handlar inte om några stora mängder.

De första vaccindoserna går i första hand till vårdpersonal i frontlinjen, alltså de som vårdar och hanterar personer med covid-19. I andra hand går de till vårdpersonal som sköter om personer i riskgruppen. Den tredje gruppen är äldre människor och andra som är i riskgruppen.

Att vaccineringen påbörjas i liten skala betyder inte att man ska slappna av, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.
Foto: Jussi Nukari

Att vaccineringen påbörjas i liten skala betyder inte att man ska slappna av, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.Men samtidigt vill Nieminen varna för att man inte ska slappna av bara för att de första vaccindoserna rullar in. 

– Det är det värsta man kan göra nu.

Det kommer att ta många månader innan vi har en så täckande immunitet i befolkningen att vi kan andas ut helt och hållet. Dessutom tar det sin tid innan vaccinet börjar verka, eftersom man tar sin andra dos först tre veckor efter den första.

– Det kommer att ta tid, oberoende. Så vi måste fortsätta hålla oss till rekommendationerna.

Tillsammans med de fem färska fallen har 1 269 fall bekräftats i distriktet sedan mars. Incidenstalet för de två senaste veckorna är 56 per 100 000 invånare. Det är fortfarande Korsholm och Korsnäs som har högst incidenstal – över 200. På mindre orter, som Korsnäs, blir talet snabbt högt fast antalet fall inte är så många.

Malax, Nykarleby och Vasa har ett incidenstal på över 50 men under 100. Kristinestad, Närpes och Jakobstad har ett incidenstal på över 10 men under 50.

Bäst är läget i Kaskö, Laihela, Larsmo, Pedersöre och Vörå där man har ett incidenstal på under 10.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Coronaåret gynnade möbelbranschen – Hilding Anders tillverkade sängar så att komponenterna tog slut

Fjolåret blev ett bra år för sängtillverkaren Hilding Anders trots pandemin, säger ekonomichef Anne Åberg.
Foto: Cecilia Udd

Fjolåret blev ett bra år för sängtillverkaren Hilding Anders trots pandemin, säger ekonomichef Anne Åberg.

Entreprenörsgalan 2021. Årets företag i Närpes 2020 är säng- och madrasstillverkaren Hilding Anders Finland, som upplevde ett sällan skådat uppsving i höstas.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan