På söndag kväll kom beskedet från Vasa stad att alla stadens skolor med årskurs 7-9 samt Vamias Sampo-campus övergår till distansundervisning från och med måndag 14 december fram till jullovet. 

En elev vid Variska skola har konstaterats vara smittad av coronaviruset och över 60 personer vid skolan har exponerats. Alla de här har satts i karantän och man har gått ut med en önskan om att alla elever och hela personalen vid skolan skulle sätta sig själva i frivillig karantän. 

På Vamia har ett coronafall konstaterats i en grupp för vuxna inom förberedande undervisning, 20 personer har exponerats och satts i karantän. 


Distansundervisningen gäller årskurserna 7-9 i Variskan koulu, Onkilahden yhtenäiskoulu, Merenkurkun koulu, Borgaregatans skola och Savilahden yhtenäiskoulu samt Vamias Sampo-campus. På söndagen har eleverna och personalen vid alla skolor samt elevernas vårdnadshavare informerats om övergången till distansundervisning.

Elever i behov av särskilt stöd kan fortsättningsvis få närundervisning, utom vid Variska skola där exponeringen varit så omfattande. 

"Med den här åtgärden strävar vi även efter att vårterminen skulle kunna börja med normal närundervisning", säger stadsdirektör Tomas Häyry i ett pressmeddelande.