VCS uppmanar alla att ladda ner Coronablinkern

Vasa centralsjukhus rekommenderar att man undviker sociala kontakter i en vecka ifall man får ett meddelande i Coronablinkern om att man utsatts för coronaviruset. Zoom
Foto: Arkiv/Cecilia Udd

Vasa centralsjukhus rekommenderar att man undviker sociala kontakter i en vecka ifall man får ett meddelande i Coronablinkern om att man utsatts för coronaviruset.

Att Coronablinkern meddelar att man blivit utsatt för coronaviruset betyder inte att man blir satt i karantän, men VCS rekommenderar ändå starkt att man i så fall undviker sociala kontakter i en vecka.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Coronablinkern meddelar ifall man enligt appens bedömning har blivit utsatt för coronaviruset. Om man får ett meddelande i appen ska man följa med sina eventuella symtom och omedelbart söka sig till coronaprovtagning om man får ens lindriga symtom.

Meddelandet om att man eventuellt utsatts för coronaviruset betyder inte att man blir satt i karantän. 

Vasa centralsjukhus rekommenderar ändå starkt att man i så fall ska undvika sociala kontakter, till exempel stora folksamlingar, i en vecka. 

Om man konstateras vara smittad kan man också meddela det anonymt med hjälp av appen.

Annons
VCS vill nu uppmana alla som ännu inte har laddat ner Coronablinkern att göra det.

– Det blir lättare att få tag i dem som blivit utsatta för viruset och anvisa dem till vård när de har appen på sin telefon. Men det gör det också lättare att bryta smittkedjorna, säger Saija Seppelin som är överskötare för serviceområdet för akutvård vid Vasa centralsjukhus i ett pressmeddelande.

Coronablinkern är en app som produceras av Institutet för hälsa och välfärd. På https://koronavilkku.fi/sv/ kan man läsa mer om appen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan