Hur trivs ditt barn i skolan? Svara på vår undersökning

Zoom
Foto: Kati Hiekkanen/123.RF

Oväsen, mobbning och trist skolmat hamnar på föräldrarnas minuslista för skolan. Bra lärare, kamratskap och samhörighet hör till det bra. Vad tycker du?
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Stökiga raster med bråk, otrygghet och mobbning oroar många föräldrar som har svarat på den undersökning som Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten just nu genomför.

Vi har tidigare undersökt och rapporterat om hur elever upplever mobbning och hur lärarna ser på saker som psykisk ohälsa och välmående i skolmiljön.

Nu är det föräldrarnas tur att ge sin syn på hur barnen har det i skolan.


"Skolan säger att de vill ha kontakt med föräldrar, men jag upplever att det är bara tomt prat."

Annons
Så skriver en förälder som redan svarat på vår undersökning.
Föräldern fortsätter:
"Barn som hörs mest får mest. Vuxna måste ta tag i rasterna och verkligen ingripa vid till exempel fysisk kontakt. De kan inte bara säga att sådana är barn."

Skolmaten är en annan sak många kommenterat. Så här skriver en förälder:
"Maten är ett stort minus när den upplevs som så oaptitlig. Det är trångt och bråttom."

Undersökning: Hur trivs ditt barn i skolan?

  • Den 27 oktober arrangerar Vasabladet, Österbottens Tidning, Sydösterbotten och Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi ett virtuellt seminarium om välmående i skolorna under temat "Alla ska få må bra". Seminariet är en uppföljning av tidigare seminarier om mobbning och psykisk ohälsa i skolmiljö.
  • Inför seminariet genomförs denna enkätundersökning bland föräldrar och vårdnadshavare till barn i årskurserna 1–9 i svenska Österbotten.Vi hoppas du tar dig tid att besvara enkäten så långt eller kort du vill, gärna redan i dag.
  • Svaren är anonyma och vi kommer inte att kunna spåra dem vare sig till person eller skola.
  • Du kan svara flera gånger på enkäten (en gång/barn) om du har flera barn i årskurserna 1–9 som som skiljer sig åt mycket beträffande sitt mående.
  • Du hittar frågorna här.
 

Skolans fina sidor lyfts också fram i svaren. Så här skriver en förälder:
"Mitt barn älskar skolan och kompisarna! Hen har turen att ha bra lärare och det är bra gemenskap i klassen. Taxikuskarna är bra, så skolvägen blir tryggare. Det barnet klagar över ofta är att rasterna känns för korta."

Berätta med egna ord om hur ditt barn mår i skolan. Till exempel vad som har fungerat bra och vad som fungerat mindre bra. 

Vi vill gärna höra vad du tycker. Du hittar våra frågor här.

Undersökningen är stängd och tar inte emot fler svar.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan