Klassiskt och modernt – Närpes nya högstadieskola fångar blicken med svart fasad

I Närpes nya högstadieskola har arkitekterna lekt med kontraster. Insidan blir ljus och fasaden mörk, men att skolan är byggd av trä kommer att märkas såväl ute som inne. Zoom
Foto: Luovaus Arkkitehdit

I Närpes nya högstadieskola har arkitekterna lekt med kontraster. Insidan blir ljus och fasaden mörk, men att skolan är byggd av trä kommer att märkas såväl ute som inne.

Placerad på Mosebackes högsta ställe kommer Närpes nya högstadieskola fånga blicken i landskapet. Det stora träbygget kommer med sin svarta fasad att sticka ut bland byggnaderna på skolcentrum – och det är också arkitekternas ambition.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Högstadiet ska bli den nya centrala punkten på Mosebacke. Arkitektgruppen från Luovaus Arkkitehdit i Helsingfors leker med kontraster och kommer ge den nya skolbyggnaden en svart fasad. 

– Vi ville göra ett modernt ingrepp på byggnaden och få den att skilja sig från de övriga byggnaderna på platsen. Så yttre fasaden kommer att målas svart. Vi vill göra det nya högstadiet till den centrala punkten och skolan kommer verkligen att fånga blicken, säger byggnadsarkitekt Joni Lindberg, projektets huvudplanerare. 

Även om större delen av fasaden kommer att målas mörk, så ska träet ändå få komma fram på husets yttre väggar. Vid skolans ingångar kommer träelementens ljusa träfärg vara synlig.
Skissen visar skolans västra fasad.
Foto: Luovaus Arkkitehdit

Även om större delen av fasaden kommer att målas mörk, så ska träet ändå få komma fram på husets yttre väggar. Vid skolans ingångar kommer träelementens ljusa träfärg vara synlig. Skissen visar skolans västra fasad.


Den nya skolan kommer att ha en kompakt, rektangulär byggnadskropp och prydas av långa rader av fönster. Stilen skulle kunna sammanfattas som traditionell, men moderniserad. 

– Med lika stora fönster skapas en jämn rytm som ger byggnaden ett klassiskt motiv. Byggnaden kommer ha ett åstak, men ett moderniserat sådant med många takåsar istället för en, säger Lindberg. 
Annons

Arkitektgruppen består av huvudplaneraren och arkitekten Joni Lindberg, arkitekt Sinja Kaipainen och inredningsarkitekt Susanna Tuusjärvi.

Såhär kommer den att se ut, Närpes nya högstadieskola. En kompakt byggnadskropp med åstak och långa rader av likformade fönster.
Foto: Luovaus Arkkitehdit

Såhär kommer den att se ut, Närpes nya högstadieskola. En kompakt byggnadskropp med åstak och långa rader av likformade fönster.


Då eleverna stiger in genom entrédörrarna i Närpes nya högstadieskola kommer de att mötas av trä och ljusa ytor i ett stort öppet utrymme med tre våningar i takhöjd. Den mörka fasaden kommer därmed också skapa en kontrast till skolans ljusa interiör. 

Vi har velat lämna fram så mycket trä som möjligt.

Joni Lindberg

Arkitekt

 
Att skolan är byggd i trä kommer att vara särskilt framträdande inne i skolan, där målsättningen har varit att ha så många synliga träytor som möjligt. 

– Vi vill lyfta fram så mycket trä som möjligt och i alla klassrum kommer åtminstone en av väggarna vara träfärgad. Med tanke på ljudisoleringen är vi dock tvungna att bygga en tilläggsisolering ovanpå träelementen på ena sidan av mellanväggarna, som skiljer klassrummen från de allmänna utrymmena, berättar Lindberg om planeringen.

Ljusa ytor och mycket trä – så blir Närpes högstadieskolas interiör.
Foto: Luovaus Arkkitehdit

Ljusa ytor och mycket trä – så blir Närpes högstadieskolas interiör.


Färgerna inne i skolan kommer att vara nedtonade. Arkitekterna vill ge utrymme för användarna, det vill säga, eleverna och personalen att själva fylla skolan med färger genom bland annat elevkonst. 

Placeringen av byggnaden var något som överraskade arkitektbyrån i Helsingfors. 

– Stället var lite avvikande från våra förväntningar. När vi tog oss an ett projekt i Sydösterbotten tänkte vi att det är ganska platt terräng och att höjdskillnader inte blir något problem, men jag tror att vi fick den enda kullen. Det är något vi brukar skämta om här på byrån, säger Joni Lindberg och skrattar. 

Det kommer att vara en byggnad som fångar blicken.

Joni Lindberg

Arkitekt

 
Den nya högstadieskolan kommer att placeras i backen norr om gymnasiet. Med sina tre våningar kommer höjden på byggnaden att bli 16 meter från nedersta våningens grund till den högsta takåsen. 

– Den blir hög och den kommer att synas långt. När man tittar mot backen på långt håll kommer det att vara en byggnad som fångar blicken. 

Arkitekt Joni Lindberg är Närpes högstadieskolas huvudplanerare.
Foto: Luovaus Arkkitehdit

Arkitekt Joni Lindberg är Närpes högstadieskolas huvudplanerare.


Joni Lindberg uppskattar att den nya skolbyggnaden har en livslängd på 50 till 100 år. Därför har man i planeringsskedet också gjort skolans byggnadskonstruktion anpassningsbar och flexibel. 

– Man kan inte ännu säga hur undervisningen ser ut i framtiden och i hurdana utrymmen som behövs då. Men då det är få fasta mellanväggar är byggnaden lättare att anpassa till ändringar i pedagogiken, till exempelvis göra ändringar i rumsindelningen. Från den synvinkeln tror och hoppas jag att den här skolbyggnaden uppfyller kraven som ställs också i framtiden och att den inte blir föråldrad. 

Närpes högstadieskola

  • Våningsplan: Tre våningar
  • Areal: ca 5 500 kvadratmeter
  • Volym: 21 300 kubikmeter
  • Höjd: 16 meter (från grunden på nedersta våningen till högsta takåsen)
  • Längd: 74 meter
  • Bredd: 31 meter
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan