|

Gränserna till Nyland öppnas i dag – "Men res inte i onödan och undvik kontakt med varandra"

Ministrarna Maria Ohisalo, Sanna Marin och Anna-Maja Henriksson lyssnar till Mika Salminen från THL och Liisa-Maria Voipio-Pulkki från social- och hälsovårdsministeriet. Zoom
Foto: Markku Ulander

Ministrarna Maria Ohisalo, Sanna Marin och Anna-Maja Henriksson lyssnar till Mika Salminen från THL och Liisa-Maria Voipio-Pulkki från social- och hälsovårdsministeriet.

Pandemin är inte över i Finland och de övriga begränsningarna fortsätter därför, säger statsminister Sanna Marin. "Vi ska undvika kontakt med andra och undvika onödigt resande. Tillsammans bär vi ansvar för att inte sprida smittan vidare", säger justitieminister Anna-Maja Henriksson. Regeringen ger inte i det här skedet någon rekommendation om att använda ansiktsmasker.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen gör detta för att inte missbruka sin makt. Finns det orsaker att frångå isoleringen ska man göra det. 

– Därför gör vi det i dag. Men likväl ska vi följa alla restriktioner regeringen gett. Vi ska undvika kontakt med andra och undvika onödigt resande. Tillsammans bär vi ansvar för att inte sprida smittan vidare, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson. 

I och med att isoleringen av Nyland nu upphör kommer polisen att bättre kunna fokusera på sina andra arbetsuppgifter. 

– Det är viktigt att vi alla fortsätter vara försiktiga. Vem som helst kan bli sjuk, säger inrikesminister Maria Ohisalo. 

Annons
– Under valborgshelgen uppmanar jag alla att kontakta sina släktingar och vänner på andra sätt genom än att umgås med dem. Tillsammans tar vi hand om varandra. 

Regeringen ger inte någon rekommendation om att använda ansiktsmasker. 

– Men regeringen kommer nästa vecka att diskutera om fler restriktioner behövs. Då kommer vi också att bedöma om ansiktsmasker behövs. Det är myndigheterna som måste fatta ett eventuellt beslut om det, säger Sanna Marin. 

Skolorna fortsätter hålla stängt till den 13 maj. 

Fram till tisdagen hade 1 987 av totalt 3 161 bekräftade fall av covid-19 i Finland konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

SPT direktrapporterade från presskonferensen.

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan