|

LEDARE: Nu är det viktigt att vi stöder den lokala företagaren

Det är viktigt att stödja de lokala företagarna nu för att öka möjligheterna att handla lokalt även efter corona. Zoom
Foto: Ann-Sofie Långvik

Det är viktigt att stödja de lokala företagarna nu för att öka möjligheterna att handla lokalt även efter corona.

Vi kan alla göra en insats för att vårt lokala näringsliv inte ska kollapsa i sviterna av corona.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

De åtgärder som samhället gör för att hindra att coronaviruset sprids har samtidigt en negativ effekt på ekonomin. Efterfrågan går ner då vi inte konsumerar handlar och reser som vi brukar.

Försiktighetsåtgärderna innebär att det lokala näringslivet, våra företagare, producenter och tjänsteleverantörer har en tuff vardag just nu.


Många butiker, caféer och restauranger har sett färre kunder komma och gå under den senaste veckan. Kunderna stannar hemma.

Finlands Näringsliv, EK, presenterade förra veckan ett nödhjälpspaket med förslag på tillfälliga åtgärder för att rädda företag och arbetsplatser och undvika en långvarig depression. Men också vi konsumenter kan göra en insats.

Flera butiker och restauranger erbjuder hemkörning och specifika öppettider för personer som hör till riskgrupperna. Det här är inte bara en vänlig gest mot kunderna, även om det naturligtvis är det också. Det är samtidigt ett sätt att göra sin verksamhet, om inte lönsam, så åtminstone fungerande även i dessa kristider. Och naturligtvis att se till att kunderna får service.

Företagaren får sätta lönsamhets -och tillväxtambitionerna på is ett tag. Därför är det viktigt att vi nu stöder våra lokala företagare och bjuder till extra mycket för att handla lokalt och närproducerat.

Kanske en medveten strävan att handla närproducerat och att stödja våra lokala företagare kan få oss att stanna i det beteendemönstret även när coronaläget har lugnat sig.

 
Det faller sig naturligt också därför att vi just nu i högre grad håller oss på hemmaplan, vi åker inte till större centrum för att shoppa. Men det kan också förutsätta att vi gör en medveten ansträngning. Där de lokala företagen ställer upp och finns för oss kan också vi ställa upp och finnas för företagen. 

Därför kan vi passa på att utnyttja restaurangernas erbjudanden med hemleveranser och hämtmat, skaffa presentkort till jubilaren från en lokal företagare och köpa råvaror från närproducenten. 


När vi mer och mer går in för att handla lokalt kanske vi samtidigt ställs inför insikten att det vi verkligen behöver också går att få tag på i den egna hemkommunen.

Kanske en medveten strävan att handla närproducerat och att stödja våra lokala företagare kan få oss att stanna i det beteendemönstret även när coronaläget har lugnat sig.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan