Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger att det nu arbetas fram nya anvisningar för dem som jobbar inom hemvården och de som arbetar på institutioner med dygnet runt-vård av äldre. 

– Det betyder till exempel att samma personer nu ska vårda de äldre. Anhöriga ska heller inte besöka de äldre på boenden. Ring dem i stället, och det är jätteviktigt för att de inte ska känna sig ensamma, säger Kiuru. 

Det finns 880.000 personer i Finland som är äldre än 70 år. 


Statsminister Sanna Marin och social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen.


Aino-Kaisa Pekonen (VF) säger att det inte finns någon risk för brist på läkemedel. Partihandlarna har dock drabbats av leveransproblem.

– Hamstra inte läkemedel. På det sättet kommer det att finnas läkemedel för dem som mest behöver dem, säger ministern. 


Statsminister Sanna Marin (SDP), social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har informerat om den senaste utvecklingen i spridningen av coronaviruset och frågor som berör sjukdomsbilden.


 



Regeringen har infört omfattande begränsningar i finländarnas vardag för att sakta ner spridningen av coronaviruset enligt lagen om smittsamma sjukdomar och beredskapslagen.

De paragrafer som aktiverats i beredskapslagen berör i huvudsak hälsovården och skolorna. På grund av dem blev det möjligt för myndigheterna bland annat att ställa in hälsovårdspersonalens semestrar och stänga skolor.

Statsrådet beslöt tillsammans med presidenten att det råder undantagsförhållanden i Finland i måndags. I tisdags gav statsrådet en förordning om att aktivera delar av beredskapslagen. Aktiveringen av paragraferna godkändes av grundlagsutskottet i onsdags.

Grundlagsutskottet fortsätter i dag att behandla detaljerna i tillämpningen av de aktiverade paragraferna.