|

Sanna Marin: Barnen ska undvika onödiga kontakter med varandra – det gäller oss alla

Ministrarna Krista Kiuru, Sanna Marin och Aino-Kaisa Pekonen. Zoom
Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva

Ministrarna Krista Kiuru, Sanna Marin och Aino-Kaisa Pekonen.

Statsminister Sanna Marin uppmanar nu också barn att undvika onödig kontakt med sina kompisar. "Det är förbjudet att samlas fler än tio personer i taget på offentliga platser." Marin påpekade att det gäller alla, inte bara barn. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger att man nu arbetar med nya anvisningar för befolkningen som är äldre än 70 år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger att det nu arbetas fram nya anvisningar för dem som jobbar inom hemvården och de som arbetar på institutioner med dygnet runt-vård av äldre. 

– Det betyder till exempel att samma personer nu ska vårda de äldre. Anhöriga ska heller inte besöka de äldre på boenden. Ring dem i stället, och det är jätteviktigt för att de inte ska känna sig ensamma, säger Kiuru. 

Det finns 880.000 personer i Finland som är äldre än 70 år. 


Statsminister Sanna Marin och social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin och social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen.

Annons

Aino-Kaisa Pekonen (VF) säger att det inte finns någon risk för brist på läkemedel. Partihandlarna har dock drabbats av leveransproblem.

– Hamstra inte läkemedel. På det sättet kommer det att finnas läkemedel för dem som mest behöver dem, säger ministern. 


Statsminister Sanna Marin (SDP), social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har informerat om den senaste utvecklingen i spridningen av coronaviruset och frågor som berör sjukdomsbilden.


 Regeringen har infört omfattande begränsningar i finländarnas vardag för att sakta ner spridningen av coronaviruset enligt lagen om smittsamma sjukdomar och beredskapslagen.

De paragrafer som aktiverats i beredskapslagen berör i huvudsak hälsovården och skolorna. På grund av dem blev det möjligt för myndigheterna bland annat att ställa in hälsovårdspersonalens semestrar och stänga skolor.

Statsrådet beslöt tillsammans med presidenten att det råder undantagsförhållanden i Finland i måndags. I tisdags gav statsrådet en förordning om att aktivera delar av beredskapslagen. Aktiveringen av paragraferna godkändes av grundlagsutskottet i onsdags.

Grundlagsutskottet fortsätter i dag att behandla detaljerna i tillämpningen av de aktiverade paragraferna.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan