|

Vargspår ska räknas om det kommer snö

I vinter ska det letas vargspår i södra delarna av Österbotten om vädret tillåter. Zoom
Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

I vinter ska det letas vargspår i södra delarna av Österbotten om vädret tillåter.

I vinter ska man räkna vargspår i bland annat Sydösterbotten och södra delarna av Vasaregionen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Om vädret tillåter är det tänkt att vargstammen ska investeras i delar av Österbotten, Södra Österbotten och Satakunda i vinter. Inventeringen sker genom att räkna spår i snön, vilket förstås förutsätter att det finns snö. Det meddelar Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande. 

Inventeringen kommer att ske under en enda dag någon gång mellan slutet av januari och slutet av februari. Området som ska inventeras går under benämningen "älghushållningsområde Kusten Österbotten-Österbotten 3". Det omfattar i grova drag ett område från Kristinestad till södra delarna av Korsholm samt Suupohja-regionen. Vilket område som ska inventeras i norra Satakunda har inte ännu fastställts. 

Inventeringen görs för att man ska få en klarare bild av hur många vargar som rör sig i området. 

En inventeringen av det här slaget kräver ett stort antal deltagare, ofta flera hundra frivilliga. Förutom jägare, forskare och aktörer inom viltförvaltningen ges "centrala intressegrupper" möjlighet att delta. Jord- och skogsbruksministeriet, Finlands viltcentral, Naturresursinstitutet och Finlands Jägarförbund står bakom inventeringen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan