|

Torvalds om klimatmötet: Förorenarnas nationella intressen gick före

Europaparlamentariker Nils Torvalds hade velat se högre ambitionsnivå på klimatmötet i Madrid. Zoom
Foto: Arkiv/Felix Rantschukoff

Europaparlamentariker Nils Torvalds hade velat se högre ambitionsnivå på klimatmötet i Madrid.

Klimatkrisens behov fick ge vika för de stora förorenarnas nationella intressen på klimatmötet i Madrid säger europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP).
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Klimattoppmötet i Madrid avslutades på söndag utan att ha lyckats åstadkomma ett sådant resultat som klimatkrisen skulle ha krävt. Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) lägger mycket av skulden på en grupp stora förorenare som satte sina egna, smala nationella intressen i första hand. 

– Framstegen förhindrades av Australien, Brasilien, Förenta staterna, Indien, Kina, Ryssland och Saudi-Arabien. Möjligheterna att under klimatmötet åstadkomma hållbara beslut underlättades inte av att ordförandelandet Chile inte förmådde skapa en konsekvent ledning för hela den invecklade förhandlingsmekanismen. Av de utvecklade industriländerna var det enbart EU som stod för en ambitiös klimatpolitik, säger Torvalds i ett pressmeddelande. 

– I en tid då det är klart att vi borde skruva upp våra ambitioner, är det inte acceptabelt med urvattnade skrivelser eller försök till dubbelbokföring av utsläppsrätter, fortsätter Torvalds.

Nästa klimattoppmöte hålls nästa år i Glasgow. Det blir nu ännu viktigare då Madrid inte levererade. 

– COP25 kunde ha fungerat som en språngbräda för nästa år, men verkar istället ha fallit nästan platt ihop. Stora länder med stora utsläpp var de som nu drog i bromsen, medan EU och utsatta mindre länder ute i oceanerna försökte växla upp. Att EU-kommissionen presenterade Green Deal-vägkartan framåt för en hållbarare kontinent samtidigt som klimattoppmötet pågick var ingen slump.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Jordbrukarna blir äldre och gårdarna färre – bondens medelålder är 53 år

Lantgårdarna blir allt färre i Finland, trenden har hållit i sig i flera år.
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Lantgårdarna blir allt färre i Finland, trenden har hållit i sig i flera år.

Antalet lantgårdar fortsätter att minska medan de stora gårdarna blir fler.

Mest läst senaste veckan