Metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå har utfört olika pilotförsök i samarbete med Bolidens zinkverk i Karleby. Syftet med forskningsprojektet är att kunna torka och agglomerera svavelrester.

Det som ska utvecklas är en metod att få det våta avfallet till fast och mer hanterbart format genom rostning, där svavlet avlägsnas och endast de nyttiga metallerna återstår. 

Vid framställning av zink bildas slam som till största del (70 procent) består av svavel. I det våta avfallet finns dock andra metaller som zink, silver och bly (30 procent). 

Enligt Swerim förvaras hundratusentals ton svavelrester i dammar. Dessa skulle gå att återvinna, om det bara fanns en metod att göra det. Och nu är Boliden flera steg närmare lösningen.

– Det handlade om att hitta receptet för att kunna avvattna och sedan agglomerera, i ett format som fungerar för både lager och transport, berättar projektledaren Ulf Sjöström vid Swerim i ett pressmeddelande.

Boliden i Karleby.

Olika koncept testades under projektet. Det avvattnade slammet visade sig gå att binda ihop både till så kallade mikrogranuler, men även större ”kakor” på cirka 3–4 centimeter i diameter. Det säkerställdes även att ”kakorna” inte kladdade ihop under förvaring.

Ulf Sjöström, på Swerim visar torkat avfall.

Boliden bekräftar att samarbetet varit gott med forskningsinstitutet.

– Vi är nöjda med de framgångsrika testresultaten och vårt samarbete med Swerim. Vi har ännu inte börjat med återvinning från slamdeponierna, men när vi väl tar beslutet att göra det har vi såväl kunskapen som tekniken som behövs, säger Justin Salminen, forskningschef vid Boliden i Karleby, i ett pressmeddelande.