Boliden med i framgångsrikt projekt kring återvinning av nyttiga metaller– Svavelrester kan bli ny resurs

Ulf Sjöström, Swerim, har lett pilotprojektet kring ny användning av avfallet. Zoom
Foto: Pressbild

Ulf Sjöström, Swerim, har lett pilotprojektet kring ny användning av avfallet.

Miljöfarligt slam, som istället för att ta skrymmande plats i en deponi, kan förvandlas till något användbart.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå har utfört olika pilotförsök i samarbete med Bolidens zinkverk i Karleby. Syftet med forskningsprojektet är att kunna torka och agglomerera svavelrester.

Det som ska utvecklas är en metod att få det våta avfallet till fast och mer hanterbart format genom rostning, där svavlet avlägsnas och endast de nyttiga metallerna återstår. 

Vid framställning av zink bildas slam som till största del (70 procent) består av svavel. I det våta avfallet finns dock andra metaller som zink, silver och bly (30 procent). 

Enligt Swerim förvaras hundratusentals ton svavelrester i dammar. Dessa skulle gå att återvinna, om det bara fanns en metod att göra det. Och nu är Boliden flera steg närmare lösningen.

– Det handlade om att hitta receptet för att kunna avvattna och sedan agglomerera, i ett format som fungerar för både lager och transport, berättar projektledaren Ulf Sjöström vid Swerim i ett pressmeddelande.

Boliden i Karleby.
Foto: Arkiv/Marcus Jansson

Boliden i Karleby.


Olika koncept testades under projektet. Det avvattnade slammet visade sig gå att binda ihop både till så kallade mikrogranuler, men även större ”kakor” på cirka 3–4 centimeter i diameter. Det säkerställdes även att ”kakorna” inte kladdade ihop under förvaring.

Ulf Sjöström, på Swerim visar torkat avfall.
Foto: Pressfoto

Ulf Sjöström, på Swerim visar torkat avfall.

Boliden bekräftar att samarbetet varit gott med forskningsinstitutet.

– Vi är nöjda med de framgångsrika testresultaten och vårt samarbete med Swerim. Vi har ännu inte börjat med återvinning från slamdeponierna, men när vi väl tar beslutet att göra det har vi såväl kunskapen som tekniken som behövs, säger Justin Salminen, forskningschef vid Boliden i Karleby, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Återvinning av avfall ska ge nya jobb i Kaskö – Köper 4,5 hektar industritomter

Revisol är en av hamnoperatörerna i Kaskö hamn. Nu planerar företaget ny verksamhet i Kaskö och vill lösa in två industritomter för nya hallar.
Foto: Arkiv/Mats Ekman

Revisol är en av hamnoperatörerna i Kaskö hamn. Nu planerar företaget ny verksamhet i Kaskö och vill lösa in två industritomter för nya hallar.

Hallar för sortering och återvinning av avfall planeras i Kaskö. Bakom projektet står företaget Revisol. Verksamheten ger också nya arbetstillfällen i Kaskö.

Mest läst senaste veckan