|

Kust-Österbotten får fler jaktlicenser för älg och vitsvanshjort

I år får några fler älgar fällas i Kust-Österbotten. Zoom
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

I år får några fler älgar fällas i Kust-Österbotten.

Finlands viltcentral har beviljat över 1000 jaktlicenser för vitsvanshjort och över 2000 för älg.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

 

Finlands Viltcentral har beviljat 2082 jaklicenser för älg i Kust-Österbotten. En jaktlicens för hjortdjur berättigar till att fälla antingen en fullvuxen eller två kalvar.

Förra året användes 86 procent av de beviljade licenserna och då fälldes 2459 älgar med de 2107 beviljade licenserna.  I år beviljades även fler licenser på vitsvanshjort. Förra året var de 939, nu i år fick beviljades 1177 licenser. 

Licensmängden baserar sig på Kust-Österbottens regionala viltråds fastställda målsättning för älgstammen. I Kust-Österbotten finns tre älgförvaltningsområden. Målsättningarna för kvarvarande stam varierar i de olika älgförvaltningsområdena till mellan tre till fyra älgar på 1000 hektar.

2459

älgar fälldes förra året

 

På alla älgförvaltningsområden har jaktvårdsföreningarna uppgjort en beskattningsplan, som siktar mot den nedre gränsen av den fastställda målsättningen. I praktiken kommer man därför också under kommande hösts jakt fortsättningsvis minska på älgstammen.

I enlighet med tidigare förändring av jaktförordningen är det också kommande höst möjligt att genom vaktjakt börja jaga hjortdjur redan i början av september. Med förändringen strävas efter att underlätta regleringen och förhindra hjortdjurs skador.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Muddrade på skyddsområde i Härkmerifjärden – kan vara frågan om naturskyddsbrott

Efter att en fastighetsägare fått för sig att muddra på eget bevåg påminner NTM-centralen om att Härkmerifjärden är skyddsområde. Bilden från Härkmerifjärdens södra del, muddringen ägde rum i den norra delen.
Foto: Ann-Sofie Långvik

Efter att en fastighetsägare fått för sig att muddra på eget bevåg påminner NTM-centralen om att Härkmerifjärden är skyddsområde. Bilden från Härkmerifjärdens södra del, muddringen ägde rum i den norra delen.

En fastighetsägare vid norra sidan av Härkmerifjärden muddrade utan lov på Natura 2000-område och privatägt naturskyddsområde. I värsta fall väntar en brottsanmälan av NTM-centralen för naturskyddsbrott.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan