|

Kust-Österbotten får fler jaktlicenser för älg och vitsvanshjort

NyhetsbildZoom
I år får några fler älgar fällas i Kust-Österbotten. Foto: Arkiv/Linus Lindholm
Finlands viltcentral har beviljat över 1000 jaktlicenser för vitsvanshjort och över 2000 för älg.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

 

Finlands Viltcentral har beviljat 2082 jaklicenser för älg i Kust-Österbotten. En jaktlicens för hjortdjur berättigar till att fälla antingen en fullvuxen eller två kalvar.

Förra året användes 86 procent av de beviljade licenserna och då fälldes 2459 älgar med de 2107 beviljade licenserna.  I år beviljades även fler licenser på vitsvanshjort. Förra året var de 939, nu i år fick beviljades 1177 licenser. 

Licensmängden baserar sig på Kust-Österbottens regionala viltråds fastställda målsättning för älgstammen. I Kust-Österbotten finns tre älgförvaltningsområden. Målsättningarna för kvarvarande stam varierar i de olika älgförvaltningsområdena till mellan tre till fyra älgar på 1000 hektar.

2459
älgar fälldes förra året
 

På alla älgförvaltningsområden har jaktvårdsföreningarna uppgjort en beskattningsplan, som siktar mot den nedre gränsen av den fastställda målsättningen. I praktiken kommer man därför också under kommande hösts jakt fortsättningsvis minska på älgstammen.

I enlighet med tidigare förändring av jaktförordningen är det också kommande höst möjligt att genom vaktjakt börja jaga hjortdjur redan i början av september. Med förändringen strävas efter att underlätta regleringen och förhindra hjortdjurs skador.

Kommentarer

Ha åkern i skick – släpp ut mindre näring i vattendrag

Nyhetsbild
Svenska lantbrukssällskapet vill bidra till att få åkrarna i skick både för miljöns och odlarens skull, konstaterar Jan-Erik Back, Simon Nässlin och Kjell Nyström. Här med ett verktyg som mäter jordens packning. Foto: Tom Forsman
För att granska åkerns skick gäller det att gå under ytan. Det ska göras i ett nytt projekt för att minska näringsutsläppen i vattendragen.

Mest läst senaste veckan