|

Kultursekreteraren sköter museerna i Kristinestad

NyhetsbildZoom
Carlsro är ett av de museer som nu faller på kultursekreterarens ansvar. Foto: Arkiv/Karolina Bergvik
Kultursekreteraren Riitta Raikio-Söderlund får mot sin vilja ansvar för museerna i Kristinestad, då den nya välfärdsnämnden fördelar ansvarsområden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Inom välfärdens serviceområde skedde några förändringar från hur det tidigare varit organiserat. Bland annat delades ungdom och idrott upp i två skilda resultatområden och ansvaret för Jobcenter flyttade från förvaltningen till resultatområdet ungdom.

Medborgarinstitutets rektor Anette Norrgrann, som ansvarar för den fria bildningen, har också helhetsansvaret för utveckling, förvaltning och ekonomi. Till den fria bildningen fogades Lappfjärds folkhögskola och kulturen fick museerna.

– Museiväsendet var tidigare ett eget resultatområde, men sedan staden varit utan museichef har det inte hört till någons ansvarsområde, säger välfärdsnämndens ordförande Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad (SFP).


Kultursekreteraren Riitta Raikio-Söderlund hade önskat ett annat arrangemang. Hon anser att det inte är ändamålsenligt att en tjänsteinnehavare just före sin pensionering ensam ska ansvara, leda och utveckla ett helt nytt verksamhetsområde utan personella och finansiella resurser och utöver den lagstadgade kulturverksamheten.

– Det skulle inverka ogynnsamt på skötseln av kulturväsendets arbetsuppgifter och upprätthållandet av kulturstadens vitala kulturella verksamhet, motiverar Raikio-Söderlund i en skrivelse där hon påtalar att det också inverkar på motivationen och förutsättningarna att orka med arbetet

Tf biblioteksdirektör Leena Eränen är Norrgranns ställföreträdare.

Vid årsskiftet delades välfärdsnämnden upp i två nämnder, en välfärdsnämnd och en vård- och omsorgsnämnd.

Kommentarer
|

Centern tappade – Vasa centralsjukhus en av orsakerna, säger Paavo Rantala

Nyhetsbild
Centernveteranen Paavo Rantala menar att orsaken till kräftgången i Vasa valkrets förklaras med den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus. Foto: Arkiv/Anders Bergvik
Centern blev valets stora förlorare och tappade 18 mandat. I Vasa valkrets förlorade partiet 17 000 röster – frågan om den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus gjorde säkert sitt, säger partiveteran i Kristinestad.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan