Inom välfärdens serviceområde skedde några förändringar från hur det tidigare varit organiserat. Bland annat delades ungdom och idrott upp i två skilda resultatområden och ansvaret för Jobcenter flyttade från förvaltningen till resultatområdet ungdom.

Medborgarinstitutets rektor Anette Norrgrann, som ansvarar för den fria bildningen, har också helhetsansvaret för utveckling, förvaltning och ekonomi. Till den fria bildningen fogades Lappfjärds folkhögskola och kulturen fick museerna.

– Museiväsendet var tidigare ett eget resultatområde, men sedan staden varit utan museichef har det inte hört till någons ansvarsområde, säger välfärdsnämndens ordförande Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad (SFP).


Kultursekreteraren Riitta Raikio-Söderlund hade önskat ett annat arrangemang. Hon anser att det inte är ändamålsenligt att en tjänsteinnehavare just före sin pensionering ensam ska ansvara, leda och utveckla ett helt nytt verksamhetsområde utan personella och finansiella resurser och utöver den lagstadgade kulturverksamheten.

– Det skulle inverka ogynnsamt på skötseln av kulturväsendets arbetsuppgifter och upprätthållandet av kulturstadens vitala kulturella verksamhet, motiverar Raikio-Söderlund i en skrivelse där hon påtalar att det också inverkar på motivationen och förutsättningarna att orka med arbetet

Tf biblioteksdirektör Leena Eränen är Norrgranns ställföreträdare.

Vid årsskiftet delades välfärdsnämnden upp i två nämnder, en välfärdsnämnd och en vård- och omsorgsnämnd.