|

ÖT tar pulsen på åtta partier inför riksdagsvalet

NyhetsbildZoom
ÖT ordnar valdebatten i Jakobstad i samarbete med studerandeföreningen Skruvster och studerandekåren Novium. På bild chefredaktör Kenneth Myntti tillsammans med Robin Käldström och Tobias Nygård från Skruvster och Novium. Foto: Jonas Brunnström
Drygt en vecka inför riksdagsvalet för ÖT samman åtta partier i en valdebatt. Debatten ordnas i Campus Allegro i Jakobstad fredagen den 5 april.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Valdebatter ordnas på många håll inför valet, men oftast med endast ett partis kandidater.

– Det finns väldigt få partiöverskridande valdebatter och de första kandidaterna som vi kontaktade ansåg att det behövs debatter där flera partier är representerade, säger chefredaktör Kenneth Myntti.

Kandidaterna, och särskilt partiledarna, har ett späckat program inför valet, men ÖT lyckades hitta en lämplig tidpunkt där intressanta kandidater från åtta olika partier kunde medverka. Det blir klockan 14 den 5 april.

De kandidater som ställer upp i debatten är Anna-Maja Henriksson (SFP), Peter Östman (KD), Viktor Kock (SDP), Marko Kulpakko (Sannf), Lisen Sundqvist (Vf), Anni Teerikangas (Gröna), Antti Kurvinen (C) och Marko Meriläinen (Saml).

Aktuella frågor som moderatorerna Kenneth Myntti och Sofie Stara tänker lyfta fram är bland annat vården, klimatpolitiken, utbildning och kultur, familjepolitik, skattepolitik, sysselsättning och invandring.

– Speciellt för den här debatten blir också att vi tänker göra den interaktiv, säger Myntti och berättar att åhörarna med sina mobiler kan logga in sig på ett program och svara på samma frågor som kandidaterna.

Kandidaternas och publikens svar kan sedan jämföras med varandra. Publiken ska också kunna ge betyg åt kandidaterna via mobilen.

Valdebatten ordnas i Rotundan i Campus Allegro i samarbete med studerandeföreningen Skruvster och studerandekåren Novium.

– Som studerande hoppas jag så klart att frågor som är intressanta för studerande tas upp i debatten, att de studerande tar del av debatten och också går och röstar i valet, säger Tobias Nygård som representerar både Skruvster och Novium.

Han upplever att de studerande är rätt intresserade av politik.

– Det som alltid kommer först på tal är hur man ska få ekonomin att gå ihop. Om man ska jobba eller lyfta lån för att kunna studera är en svår balansgång.

– I Jakobstad känns det också relevant att diskutera finansieringen av utbildning och kultur, säger Nygård.

ÖT ordnade en valdebatt också inför riksdagsvalet 2015. Då hölls debatten i Sursik.

Det finns hundra platser i Rotundan i Campus Allegro. Någon förhandsanmälan krävs inte utan de första hundra får plats. Kaffe och kaka serveras från klockan 13.45.

Kommentarer
|

Sommarens drömträdgård skapas nu

Nyhetsbild
Ännu är köksträdgården täckt av snö, men det är nu Kristine Vesterlund planerar sommarens odlingar. Foto: Sonja Finholm
Drömmer du om att fylla trädgården med egna växter i sommar? Nu är det dags att väcka liv i fröna.

Mest läst senaste veckan