|

Kaplan i Kristinestad fick varning för språkbruk

NyhetsbildZoom
Markus Engström, kaplan i Kristinestads svenska församling, har tilldelats en varning för sitt språkbruk av biskop Björn Vikström. Foto: Arkiv/Lotta Sjöblad
Uppdaterad. Biskop Björn Vikström har den 30 januari tilldelat kaplan Markus Engström en varning för det språkbruk han använde i en insändare som publicerades  i Syd-Österbotten. Biskopen betecknar det som en varning i arbetsledningssyfte. Sorgligt att man inte har en förman som tänker likadant, kommenterar kaplanen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är en varning i arbetsledningssyfte, som leder till disciplinära åtgärder såsom till exempel avhållande från tjänst om beteendet skulle upprepas, uppger biskop Björn Vikström.

I insändaren fördömde kaplanen homosexualitet. Med insändaren ville kaplan Engström uttrycka sitt stöd för församlingens kyrkoherde Daniel Norrback och de uttalanden han gjort om homosexualitet.

Följande steg i utredningen av det som skett i Kristinestads svenska församling är att biskop Björn Vikström och stiftsdekan Magnus Riska besöker Kristinestad för att torsdagen den 21 februari överlägga med såväl de anställda som församlingsrådet.


Enligt biskopen är en viktig fråga är hur församlingsrådet ser på den trovärdighetskris med ekonomiska konsekvenser, som prästernas och i synnerhet kaplanens agerande har gett upphov till.

– Ifall det visar sig att församlingsmedlemmarna och församlingens samarbetsparter inte anlitar en präst, som får sin lön av församlingen, blir situationen i längden ohållbar, säger biskopen i ett uttalande.

De uttalanden som församlingens båda präster har gjort om homosexualitet har lett till en betydande medlemsflykt från kyrkan i Kristinestad under detta år. Svenska högstadiet och gymnasiet har i sin tur meddelat att de avbryter samarbetet med församlingens båda präster. 

Biskopen tillägger:

– Dessutom bör de som bär ansvar i församlingen diskutera hur frågor gällande människosyn, etik och sexualitet kan behandlas i verksamheten bland barn och unga, däribland konfirmandundervisningen, på ett sätt som visar respekt för Bibeln, men samtidigt ödmjukhet inför det faktum, att kristna kommer till olika slutsatser i dessa frågor. I den situation som uppstått i Kristinestad är det mycket viktigt att församlingens anställda för en öppen dialog till exempel med konfirmandernas föräldrar och skolornas rektorer.


– Det är sorgligt att man inte har en förman som tänker likadant, är kaplan Markus Engströms kommentar till varningen.

Kyrkoherde Daniel Norrback säger att det mera var en personlig varning i arbetsledande syfte från biskop Björn Vikström.

Biskopen har gjort sin bedömning och nu jobbar man vidare med att återställa förtroendet för församlingen.

– Det är ett långsiktigt jobb, som vi försöker göra så bra som möjligt. Det handlar om att visa vänlighet, leva i kärlek och respekt och vara inbjudande, säger Norrback.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan