|

Biskopen i samtal med Kristinestadspräster: Förtroendet måste återskapas

Ett led i arbetet med att återskapa förtroendet för församlingen är det besök som biskop Björn Vikström gjorde i Kristinestad på torsdagen. Kyrkoherde Daniel Norrback välkomnar biskopen. Zoom
Foto: Lotta Sjöblad

Ett led i arbetet med att återskapa förtroendet för församlingen är det besök som biskop Björn Vikström gjorde i Kristinestad på torsdagen. Kyrkoherde Daniel Norrback välkomnar biskopen.

Det som hänt har berört hela arbetslaget, sade biskop Björn Vikström efter samtal med församlingsanställda i Kristinestad. Biskopsbesöket aktualiserades av prästernas uttalanden om homosexualitet. Kaplan Markus Engström sade efteråt att han "fortsättningsvis ska hålla sig till skriften".
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Man kan ha olika åsikter och kyrkan måste också kunna tåla diskussion. Det viktiga är hur åsikter förs fram, säger biskop Björn Vikström som på torsdagen besökte Kristinestad för att samtala med församlingens båda präster och andra församlingsanställda.

Stormen började från ett inlägg i sociala medier som kyrkoherde Daniel Norrback gjorde. Kaplan Markus Engström uttryckte i en insändare i Syd-Österbotten sitt stöd för Norrback. Deras fördömande åsikter om homosexualitet väckte häftig debatt och många reagerade skarpt.

Biskop Björn Vikström beslöt i ett tidigt skede att saken ska utredas. Granskningen resulterade i att kaplan Engström fick en varning för det språkbruk han använde i  insändaren. Prästernas uttalanden har lett till att många i protest lämnat svenska församlingen i Kristinestad och svenska gymnasiet och högstadiet avbröt samarbetet med de båda prästerna.

– Det är klart att den här debatten delat oss. Olika åsikter finns och kyrkan måste tåla diskussioner. Åsikterna ska föras på med respekt och på ett kärleksfullt sätt, säger Vikström.

Kaplan Markus Engström tänker fortsätta hålla sig till skriften.
Foto: Lotta Sjöblad

Kaplan Markus Engström tänker fortsätta hålla sig till skriften.


Besöket som biskopen och stiftsdekan Magnus Riska gjorde i Kristinestad var ett led i arbetet med att återskapa förtroendet för församlingen, och speciellt då dess präster. Det arbetet har kyrkoherde Norrback inlett genom insändare och samtal med skolans representanter.

En träff med församlingens anställda inledde torsdagens överläggningar.

– Det som hänt har berört hela arbetslaget och det är viktigt att alla fått komma med sina åsikter och berätta hur det upplevt. Alla har mött reaktioner, sade Vikström efter de konfidentiella diskussionerna.

Nu handlar arbetet om konkreta steg för att återskapa förtroendet. Här erbjuder stiftet handledning åt hela arbetslaget. Kyrkoherden, som utöver andlig verksamhet också sköter ekonomiska frågor, erbjuds stöd också i detta arbete.

Efter träffen fördes enskilda samtal med kyrkoherden och kaplanen.

– Jag tänker fortsätta hålla mig till skriften och försöka bemöta varje människa korrekt och hjärtligt, sade kaplan Markus Engström efter mötet med biskopen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan