|

Regnbågsankans ordförande: Svårt komma åt osakligheter i skriftskolan

Också i församlingarna borde finnas vilja att föra diskussion om könsmångfald och sexuell mångfald, anser Bicca  Olin, ordförande för föreningen Regnbågsankan. Zoom
Foto: Jesper Pettersson

Också i församlingarna borde finnas vilja att föra diskussion om könsmångfald och sexuell mångfald, anser Bicca Olin, ordförande för föreningen Regnbågsankan.

För många regnbågsunga och för regnbågspersoner överlag känns det som ett stort steg att vara aktiv och engagera sig i kyrkan, säger Bicca Olin som är ordförande i föreningen Regnbågsankan och som bland annat gör skolbesök och erbjuder informationspaket – som man hoppas att även skriftskolan ska ta del av.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Föreningen Regnbågsankan driver frågor som berör sexuella minoriteter och könsminoriteter och sprider information och ordnar undervisning, bland annat.

Regnbågsankan jobbar för att personer som hör till sexuella minoriteter ska få vara sig själva och känna trygghet. Det handlar om mänskliga rättigheter. 

Kaplan Markus Engströms och kyrkoherde Daniel Norrbacks uttalanden om homosexualitet har väckt stor uppmärksamhet.

Olin anser att personer i sådana positioner, som präster anställda av församlingen, borde vara extra ansvarsfulla i sina uttalanden.

Annons

De vanligaste frågorna är om jag är välkommen och på vilket sätt kan jag delta utan att behöva vara rädd för att bli diskriminerad.

Bicca Olin

ordförande i föreningen Regnbågsankan

 
Följderna av både Engströms och Norrbacks uttalanden om sexuella minoriteter har redan visat sig då många lämnat kyrkan. I Kristinestad har ungefär lika många lämnat kyrkan enbart i januari som under hela fjolåret sammanlagt.

Speciellt unga är i en utsatt situation. 

– Unga funderar på sin egen sexuellas och könsliga identitet oberoende av om de definierar sig som troende eller inte. För många regnbågsunga och för regnsbågspersoner överlag känns det som ett stort steg att vara aktivt och engagera sig i kyrkan. De vanligaste frågorna är om jag är välkommen och på vilket sätt kan jag delta utan att behöva vara rädd för att bli diskriminerad, säger Bicca Olin.


Den största delen av Regnbågsankans verksamhet sker genom skolbesök och utbildningspaket för skolor. De besöker högstadieskolor och skolor på andra stadiet i hela Svenskfinland, även om det hittills har gjorts med koncentration på Nyland. 

Den nationella organisationen för sexuella minoriteter Seta och Regnbågsankan har också utbildningspaket som riktar sig till ungdomsledare och ledare för skriftskolläger, just därför att skriftskolan är en plats där församlingen bäst når ungdomar. 

– Det borde vara den plats i församlingen där man inte bara talar om att vara öppen och fördomsfri utan också visa det genom att bjuda in gäster eller annars föra diskussion om könsmångfald och sexuell mångfald, säger Bicca Olin. 

– Därför är det absurt att höra att det går helt tvärtom. Men det kommer inte riktigt som någon överraskning heller.

Vi skulle vilja se att man i skriftskolan mera och mera för mera diskussion om sexuellt mångfald och könsmångfald i stället för att det kommer osakligheter på den tematiken.   

Bicca Olin

 
Aktiva inom Regnbågsankan har varit i kontakt med domkapitlet i Borgå stift för att komma åt den här problematiken. Men det är svårt, enligt Olin. 

– Det går inte att anmäla till domkapitlet bara att det har förekommit osakligheter i skriftskolundervisningen utan man måste kunna ange vad det var frågan om och när det hände. Därför kan det vara svårt för vår organisation att tackla den problematiken. Men vi skulle vilja att den utvecklingen gå i motsatt riktning mot vad den går nu. 


Bicca Olin ser skriftskolan som ett viktigt forum för diskussion och ett ställe där unga växer upp. 

– Men då är det avgörande att alla verkligen kan känna sig välkomna. Vi skulle vilja se att man i skriftskolan mera och mera för mera diskussion om sexuellt mångfald och könsmångfald i stället för att det kommer osakligheter på den tematiken.   

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan