Sydins reportrar Mona Söderman och Anders Bergvik åkte hem till Linda Rosengård i Kristinestad för att ta reda på vad tidningen betyder för henne.

– Linda är inte prenumerant men hon läser tidningen varje vecka hos föräldrarna. Hon läser hela veckans tidningar på en gång. Allt var bra, hon hade inget att klaga över. Men hon tyckte tidningen kunde få vara tjockare, säger Söderman.


Linda Rosengård ville ha mera att läsa. Allra helst läser hon personintervjuer, personporträtt. Sport bryr hon sig inte om, men där fick hon mothugg av sambon Johan Nordgren.

Paret i Kristinestad var överens om att de lokala nyheterna är viktiga.

Men de var inte unika i det här avseendet. Syd-Österbotten, Vasabladet och Österbottens Tidning gjorde under ett par veckor i januari omkring hundra hembesök i projektet ”Får vi komma hem till dig?” Det visade sig att alla som tillfrågades uppskattade det lokala.


HSS Medias personal gick igenom materialet av hembesöken under en gemensam workshop i lördags. Ett huvudtema dominerade: de lokala nyheterna var viktiga. Många efterlyste också mer positiva nyheter och satte värde på tidningarnas trovärdiga rapportering.

Arbetet med materialet fortsätter under våren. Avsikten med projektet var att reflektera kring varför vi finns, vad vi står för och varför vi är viktiga för läsaren.

Hur var det att göra hembesöken?
– Vi är ju vana att göra besök hemma hos folk, så det var inget nytt. Men det var ändå intressant, säger Mona Söderman som arbetar som reporter på Syd-Österbotten.

Vi tar med kaffebröd, utlovades när tidningen efterlyste läsare som ville ha oss på besök. Världshistoriens kanske sista ”smetamunkar” från Närpes brödfabrik fick följa med Mona Söderman och Anders Bergvik hem till Linda Rosengård och Johan Nordgrens kaffebord den dagen de blev intervjuade.

De vann presentkort

  • Bland dem som anmälde sig till projektet "Får vi komma hem till dig" har HSS Media lottat ut tre presentkort på 150 euro till Halpa-Halli.
  • Vinnarna är: Johanna Söderback i Närpes, Hanna Granqvist i Vörå och Carolina Isomaa i Jakobstad.
  • Vinnarna kontaktas personligen.