Kyrkoherde om pridetåg: "Sodom och Gomorra-parader"

Kristinestads kyrkoherde Daniel Norrback har väckt uppmärksamhet med sina uppfattningar om homosexualitet. Zoom
Foto: Arkiv/Ann-Sofie Långvik

Kristinestads kyrkoherde Daniel Norrback har väckt uppmärksamhet med sina uppfattningar om homosexualitet.

"Man måste inte godkänna sexuella perversioner." Kristinestads kyrkoherde Daniel Norrback har väckt uppmärksamhet med formuleringar på Facebook.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Debatten rasade senaste helg på Jakobstadsbon och teologen Torbjörn Andersséns Facebooksida med anledning av hans insändare i VBL (3.1) i abortfrågan.

Bland debattdeltagarna fanns Daniel Norrback, kyrkoherde i Kristinestads svenska församling. Även Trygve Cederberg, präst och lärare från Jakobstad deltog.

Diskussionen började även handla om äktenskap och sexuella minoriteter. Och det är där som Norrbacks inlägg fått en del att reagera.

I ett inlägg kallar Norrback pridetåg "Sodom och Gomorra-parader".

Annons
När han får frågan om han inte vill ha ett samhälle där var och en känner sig trygg och accepterad, svarar han: "Trygg är väl en sak. Men bara för att man ger alla trygghet betyder det inte att man måste godkänna sexuella perversioner".

Foto: Skärmdump


Norrback skriver att man ska älska syndaren men hata synden och skilja på sak och person. Han jämför med stöld och dryckenskap och hänvisar till ett avsnitt i Första Korintherbrevet som lyder:

"Inga otuktiga eller avgudadyrkare eller horkarlar eller män som ligger med andra män, inga som är tjuvaktiga eller själviska, inga drinkare, ovettiga och utsugare – ingen sådan får ärva Guds rike. "

Trygve Cederberg, som befinner sig på den liberala änden av skalan, tycker att det är särskilt märkligt att en kyrkoherde uttalar sig på detta sätt.

– En kyrkoherde har ansvar för en hel församling och ska i någon bemärkelse företräda församlingens linje. Det finns säkert homosexuella även inom Kristinestads församling. Vad ska de tänka, säger Cederberg.

Trygve Cederberg anser att det är anmärkningsvärt att en kyrkoherde uttrycker sig på det sätt som Daniel Norrback gör.
Foto: Arkiv/Irene Sylianou

Trygve Cederberg anser att det är anmärkningsvärt att en kyrkoherde uttrycker sig på det sätt som Daniel Norrback gör.


Enligt honom används mottot "älska syndaren och hata synden" ofta av de konservativt kristna som motsätter sig sexuella minoriteter. Cederberg anser att det argumentet inte håller, utan att fördömandet av en persons läggning är kränkande eftersom det riktar sig mot personens hela identitet och liv.

Även Borgå stifts biskop Björn Vikström är inne på en liknande linje.

Han har själv inte sett skriverierna och kan därför inte kommentera saken mer ingående, men ställer sig ändå kritisk till att man exempelvis jämför pridetåg med Sodom och Gomorra.

– Som präst och kyrkoherde ska man vara försiktig med att kategoriskt fördöma människor och deras sätt att leva. Det handlar inte bara om en teoretisk fråga, utan om levande människor och deras anhöriga, säger han.

Vikström konstaterar att homosexualitet delar såväl kristna som folk utanför kyrkan, men att attityden inom kyrkan blivit mer öppen under de senaste 20 åren. Samtidigt har debatten också blivit mer polariserad.

– En del fördömer entydigt utlevd homosexualitet. Andra, dit jag själv hör, menar att Bibeln måste förstås i kontexten av sin tid och att man inte kategoriskt kan fördöma grupper.

Foto: Skärmdump


Norrbacks uttalanden föranleder inga ytterligare undersökningar eller åtgärder från stiftets sida, bedömer biskopen.

– I det här fallet handlar det om sådant som skrivits på en persons privata Facebook-sida, inte i ett offentligt forum.

Enligt Trygve Cederberg är detta fall inte unikt i det att anmärkningsvärda konservativa uppfattningar framförs av personer inom kyrkan i olika forum, men som folk i allmänhet inte tar del av.

– Det här visar ju den skarpa splittring som finns inom kyrkan i de här frågorna, säger han.

Daniel Norrback har avböjt att ge några kommentarer till den här artikeln.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan