Marjo Österdahl blir den trettonde kandidaten som SFP i Österbotten nominerar till vårens riksdagsval. Hon är nu också den andra kandidaten från Närpes, Anders Norrback från Övermark nominerades redan i våras.

Österdahl sitter för tillfället sin andra period i stadsfullmäktige i Närpes. Hon är även medlem i stadsstyrelsen samt medlem i kretsstyrelsen för SFP i Österbotten.

Hon är utbildad ekonomie magister och jobbar till vardags som varuhuschef i Vasa.


Österdahl säger i ett pressmeddelande hon vill jobba för att stärka svenska språkets ställning och landsbygdens utveckling.

– Mitt modersmål är finska och jag ser Finlands tvåspråkighet som en framgångsfaktor. Det betyder att svenska språkets ställning i vårt land ska säkras och utvecklas. Det är självklart att alla ska ha rätt att använda och få service på sitt modersmål och detta på den plats där vi bor och verkar. Det måste vara tillåtet och ges förutsättningar för att vi i Finland också ska kunna leva och utveckla våra samhällen som ligger utanför tätorter, säger hon.

Österdahl vill också se en reform av familjeledigheterna som möter de behov som dagens föräldrar har.

– Det betyder att vi ska ge trygghet till barnen och flexibilitet till familjerna så att också papporna får möjlighet att i större utsträckning kunna ta ansvar.


SFP i Österbotten har tidigare nominerat följande kandidater till riksdagsvalet: Kari Harju, Anna-Maja Henriksson, Christoffer Ingo, Ida-Marie Jungell, Leena Nikkari-Östman, Anders Norrback, Mikko Ollikainen, Niclas Sjöskog, Hans Snellman, Sari Somppi, Ulf Stenman och Joakim Strand.