|

Fyrsällskap visar filmer i Kristinestad och Korsholm

NyhetsbildZoom
Filmgruppen i arbete på toppen av den nästan 500-åriga Köpu fyr i Estland. Foto: Pekka Väisänen
Finlands Fyrsällskap visar filmer om fyrar i Finland och Estland. Den nya "Eldtornen" är gjort på både svenska, finska och estniska.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På fredagsförmiddagen visas filmen "Hon fotograferade fyrar" för skolelever  i Kino Dux i Kristinestad, med start klockan 11.15. I filmen berättar Vasabon Ann-Britt Pada om Österbottens fyrar.

På fredagseftermiddagen visas den nya filmen "Eldtornen" i Korsholmssalen i kulturhuset i Smedsby, Korsholm.

Klockan 17.30 och 18.40 visas filmen som handlar om fyröarna Gustavsvärn, Bengtskär och Rönnskär på den finländska sidan och Ormsö, Dagö, Odensholm och Keri på den estniska sidan. Den timslånga trespråkiga filmen handlar inte bara om fyrarna, utan också om ett flertal intressanta öbor som har anknytning till öns fyr.

Filmgruppen består av Ann-Britt Pada, Ari Valio och Sakari Manninen. Foto: Pekka Väisänen

På den estniska sidan färdas filmgruppen i spåren av de sista kustsvenskarna, som i praktiken landsförvisades till Sverige av de sovjetiska styrkorna. I Odensholm finns mycket få minnen kvar av den svenska befolkningen där bara en estnisk familj bor. På Ormsö möter filmarna den sista svenska kvinnan, Maria Gilbert, och intervjuar henne.

Ormsös sista svenskspråkiga kvinna heter Maria Gilbert. Foto: Pekka Väisänen


Fredagskvällens filmförevisning i kulturhuset i Smedsby, "Historien om Bengtskär", visas klockan 19.45.

Keri fyr har förfallit och kan falla när som helst. Foto: Pekka Väisänen

 

|

Ambulans på besök när Sundom krossade Korsnäs

Nyhetsbild
Sundoms högerback Max Ljungkvist tar ett inkast medan ambulanspersonalen kollar hur illa det är ställt med gästernas anfallare Kenan Avdic och hans vrist. Foto: Jona Nyström
Ett vingklippt Korsnäs FF kom till Sundom för att försöka plocka viktiga poäng i bottenstriden. Det blev två snabba baklängesmål och en skada direkt i början av matchen.

Mest läst senaste veckan