|

Gruppundersökningar utvidgas i Kristinestad

Också 25- och 65-åriga kvinnor i Kristinestad kallas från årsskiftet till gruppundersökningar för att förebygga livmoderhalscancer. Hittills har kvinnor i åldern 30-60 år undersökts.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det betyder att sammanlagt 93 kvinnor i de båda nya åldergrupperna nästa år kallas till undersökningar.

Merkostnaderna blir då 1885 euro. Kvinnor kallas till undersökning med fem års intervall. Kostnaderna per kvinna är drygt 20 euro.

Det noterade välfärdsnämnden då den på tisdagen gav klartecken för att utvidga undersökningarna.

Undersökningar görs för att behandla ett eventuellt förstadium och förhindra att själva cancern utvecklas. Livmoderhalscancer den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor i världen.

Massundersökningar har sedan i början av 1960-talet gjorts i Finland. Social- och hälsovårdsministeriets nya rekommendation är att kvinnor mellan 25 år och 65 år undersöks.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan