Närpes upp i sysselsättningstopp – färre arbetslösa och fler lediga jobb

NyhetsbildZoom
För svetsare är sysselsättningsläget fortsättningsvis gott, och speciellt bland metallföretagen i Närpes är efterfrågan stor. Foto: Ann-Sofie Långvik
Antalet arbetslösa fortsätter att minska medan de lediga jobben blir fler. Det är kontentan av sysselsättningsöversikten för augusti månad.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nu är det Närpes som tillsammans med Pedersöre visar upp de bästa sysselsättningssiffrorna inom området för NTM-centralen i Österbotten. I augusti fanns det 117 arbetslösa arbetssökande i Närpes (2,7 procent), jämfört med 184 arbetslösa månaden innan. Minskningen sedan samma period i fjol är 40 procent.

I de övriga sydösterbottniska kommunerna är trenden den samma. I Korsnäs var 4,4 procent arbetssökande, i Kristinestad 4,6 och i Kaskö 7,2 procent.


I hela landskapet är det Vasa som uppvisar de högsta arbetslöshetssiffrorna, där var 8,4 procent arbetssökande i augusti. I hela landskapet är 7.403 personer (6,4 procent) arbetslösa, det är en minskning med ­2.155 personer sedan ett år tillbaka.

En närmare titt på siffrorna visar att långtidsarbetslösheten (det vill säga personer som varit arbetslösa utan avbrott i minst ett år) minskar. Arbetslösheten minskar också i alla åldersgrupper, på alla utbildningsnivåer och andelen män av alla arbetssökande blir mindre.

Arbetslösheten minskade också i nästan alla yrkeskategorier, enda yrkesgruppen som uppvisar en liten ökning är militärer.

Arbetslösa i Sydösterbotten augusti 2018 (2017 inom parentes)

  • Kaskö: 7,2 procent – 37 personer (10,1 procent – 55 personer)
  • Korsnäs: 4,4 procent – 45 personer (6,4 procent – 66 personer)
  • Kristinestad: 4,6 procent – 131 personer (5,6 procent – 163 personer)
  • Närpes: 2,7 procent – 117 personer (4,4 procent – 195 personer)
  • Österbotten: 6,4 procent – 7.403 personer (8,1 procent – 9.558 personer)

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.