Det är nästan två år sedan Sydin senast besökte Mari Lönnqvist och Jonas Lillgäls i Perus by i Kristinestad, paret som åtagit sig ett minst sagt rejält renoveringsobjekt. De flyttade en 150 år gammal bondstuga från Vikbäck till Perus. 500 stockar plockades ner och monterades på nytt på plats.

De är på gott humör och arbetet framskrider i god takt. I sommar har huset fått röda panelbräder med vita knutar. Fönsterkarmarna har kommit på plats och till vintern ska själva fönstren vara insatta, om det går enligt planen.

– Det största projektet på senare tid har varit lillstugan med bastu, garage och pannrum, säger Jonas.

Byggt bastu och garage Det var i fjol somras som arbetet med lillstugan inleddes. I mitten av sommaren, i juli månad, började bostadshuset spantras upp och golvet göts första veckan i september.

– Därefter isolerade vi och fick upp innerväggarna och nu övar vi oss att sätta upp panel och lister, tills vi ska göra samma sak inne i huset, berättar paret.

Zoom

Jonas Lillgäls och Mari Lönnqvist utanför sitt hus, den gamla stockstugan som de plockade ner i Vikbäck i Lappfjärd och upp i Perus by. Katten heter Velsa och har nu börjat bo in sig i huset och på tomten. Foto: Sofia Mickelsson



Även om lillstugan tagit en del tid, så har det hänt saker i bostadsbyggnaden också. Förutom arbete med mellantaket och golvbjälkar har den öppna spisen i vardagsrummet kommit på plats.

Ser ut som originalet– Vi hade en bild av den spis som funnits i huset ursprungligen och vi kontaktade muraren Tapani Pitkäkoski och frågade om han kunde laga något liknande, säger Mari Lönnqvist.

– Tapani svarade direkt ja, inga problem, säger Jonas Lillgäls.

Så i maj, mitt i vårbruket, satte Tapani igång med arbetet. Och Jonas fick ett par svettiga veckor med dubbla arbetsskift, dels som murmästardräng som blandade murbruk och bar in tegelstenar och dels att få ner potatisen i jorden.

Zoom

Två vintrar har de hållit på att putsa, restaurera och göra i ordning fönstren till stugan. Det är ännu ett fåtal som inte är färdiga. Foto: Sofia Mickelsson



– Nu på villaavslutningen eldade vi i spisen för första gången. Det var spännande och vi hade faktiskt en brandsläckare i beredskap ifall något mot förmodan skulle gå fel. Men det gick bra och det var så fint när värmen började sprida sig i huset för första gången. Då började det kännas att vi faktiskt ska flytta in hit, säger Mari Lönnqvist.

Lätt komma in på sidospårSamtidigt som den öppna spisen murades gjordes också grunden för Högforsspisen i köket.

– Högforsen kommer från vinden i farmor och farfars hus. De i sin tur har fått tag på den från ett gammalt apotek. Nu i sommar har jag iallafall plockat sönder spisen, blästrat och svärtat upp den. Jag ska svärta den en gång till, innan den lyfts på plats, säger Jonas.

Paret erkänner att det är lätt att komma in på sidospår från de stora projekten när man bygger mestadels själv. Som när Jonas började handhyvla takpanel till bastun, något som inte var planerat.

– Anlitar man byggare så bygger de som du säger. När du håller i trådarna själv blir det mycket mer funderande och ändrande, säger Jonas.

– Och så tycker vi ju det är roligt att få användning för vad som redan finns, säger Mari.

Några missöden har inte skett.

– Just nu tar det lite längre än förväntat för golvet i lillstugan att torka. När det är klart ska vi försöka prioritera bastun, vi vill gärna inviga den till lillajul eller senast till jul, säger Mari Lönnqvist.

– Hittills har de större sakerna man gruvat sig för, till exempel murandet av spisen, gått smidigt och bra. Å andra sidan kan ganska små saker, som nu golvet i bastun, ta längre tid än man trott, säger Jonas Lillgäls.

Paret fortsätter att arbeta framåt med små delmål. På det sättet ska orken räcka hela vägen. De har nu arbetat i snart tre år.

– Klart det finns dagar när vi är trötta. Men när något litet projekt blir färdigt får man ny energi.

På gång i höst I höst och framöver står en hel del uppskrivet på planeringslistan.

– Vi skulle vilja få upp brokvisten. Och så borde vi dränera runt huset, så vi kan fylla på med jord. Fönstren måste sättas in före vintern. Vi ska knacka in lindrev från insidan och så småningom börja isolera allting invändigt, räknar paret upp.

– Men nu måste vi först ta upp potatisen, det är nog viktigast just nu.

Detta har hänt

  • Oktober 2015: Jonas Lillgäls och Mari Lönnqvist hittar en gammal bondstuga i Vikbäck i Lappfjärd som de köper.
  • Maj 2016: Stugan plockas ner och fraktas, ett traktorlass i taget, till nya tomten i Perus by.
  • Augusti 2016: Stugan timras upp. Arbetet tar åtta veckor.
  • Oktober 2016: Taket kommer på plats. Arbetet med att knacka in lindrev mellan stockarna på utsidan, påbörjas.
  • Januari 2017: Arbete med fönster pågår. 33 karmar, 160 bågar och 328 glas ska slipas, spacklas, glasas, kittas, målas och monteras. Plus fönster till brokvisten som kommer att bestå av en massa små fönsterrutor.
  • Juli 2017: Arbetet med lillstugan påbörjas.
  • November 2017: Lillstugan har fått elektricitet. Bastun tar form.
  • Mars 2018: Omklädningsrummet till bastun får panel och lister.
  • Juni 2018: Öppna spisen i vardagsrummet står klar.