Nya röster ska höras i Vasa ungdomsfullmäktige – nu inleds jakten på kandidater

NyhetsbildZoom
Styrelsegården i Vasa Foto: Linus Lindholm
I november ordnas ungdomsfullmäktigeval i Vasa. Alla unga Vasabor i åldern 13–20 får avge sin röst i valet och från och med nästa vecka går det att anmäla kandidater.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Alla 13–20-åriga Vasabor kan ställa upp som kandidater i valet till ungdomsfullmäktige.

Det går att anmäla sig som kandidat på webben på adressen www.reimari.info eller via Vasa ungdomsfullmäktiges Instagramkonto @nuva.vaasa.Ungdomsfullmäktigevalet ordnades för första gången i Vasa 2016. Till fullmäktige väljs 22 ordinarie ledamöter och tio ersättare. Val ordnas vartannat år.

– Vårt nuvarande ungdomsfullmäktige har varit väldigt energiskt och effektivt, och det är säkert en följd av det demokratiska valsättet. När de övriga ungdomarna står bakom representanterna är det även trevligare att utföra arbetet, säger koordinatorn för ungdomsärenden, Aino Niskala, från Vasa stads ungdomsservice.

Den kompletta kandidatlistan publiceras i början av oktober och själva valet hålls den 6 och 7 november. Rösträtt har alla 13–20-åringar som är mantalsskrivna i Vasa och röstningen sker i skolorna och på Kultsa.

Ungdomsfullmäktiges syfte är att föra fram de ungas perspektiv i beslutsfattandet. Representanterna har också närvaro- och yttranderätt vid nämndernas sammanträden.

Ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden och lämna in initiativ och ställningstaganden. Ungdomsfullmäktige kommer också från och med nästa år att dela ut aktiveringspengar till ungdomar för främjande av självständiga hobbyer.

Kommentarer
|

Följ valvakan på Bock's – uppsnack inför och analys av förhandsrösterna

Nyhetsbild
Patrick Sjöholm, Anna Sourander och Thomas Karv på valvakan på Bock´s i Vasa. Foto: Mikael Nybacka
Uppsnack inför resultatet från förhandsröstningen med statsvetaren Thomas Karv och VBL:s/ÖT:s politiska reporter Anna Sourander. Direktsändning från den stora valvakan på Bocks i Vasa.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan