Nya röster ska höras i Vasa ungdomsfullmäktige – nu inleds jakten på kandidater

NyhetsbildZoom
Styrelsegården i Vasa Foto: Linus Lindholm
I november ordnas ungdomsfullmäktigeval i Vasa. Alla unga Vasabor i åldern 13–20 får avge sin röst i valet och från och med nästa vecka går det att anmäla kandidater.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Alla 13–20-åriga Vasabor kan ställa upp som kandidater i valet till ungdomsfullmäktige.

Det går att anmäla sig som kandidat på webben på adressen www.reimari.info eller via Vasa ungdomsfullmäktiges Instagramkonto @nuva.vaasa.Ungdomsfullmäktigevalet ordnades för första gången i Vasa 2016. Till fullmäktige väljs 22 ordinarie ledamöter och tio ersättare. Val ordnas vartannat år.

– Vårt nuvarande ungdomsfullmäktige har varit väldigt energiskt och effektivt, och det är säkert en följd av det demokratiska valsättet. När de övriga ungdomarna står bakom representanterna är det även trevligare att utföra arbetet, säger koordinatorn för ungdomsärenden, Aino Niskala, från Vasa stads ungdomsservice.

Den kompletta kandidatlistan publiceras i början av oktober och själva valet hålls den 6 och 7 november. Rösträtt har alla 13–20-åringar som är mantalsskrivna i Vasa och röstningen sker i skolorna och på Kultsa.

Ungdomsfullmäktiges syfte är att föra fram de ungas perspektiv i beslutsfattandet. Representanterna har också närvaro- och yttranderätt vid nämndernas sammanträden.

Ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden och lämna in initiativ och ställningstaganden. Ungdomsfullmäktige kommer också från och med nästa år att dela ut aktiveringspengar till ungdomar för främjande av självständiga hobbyer.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Klart budskap: "Dags att sluta ställa om klockan"

Mjölkbonden säger sig inte påverkas nämnvärt av att klockan ställs om men för skiftesarbetare kan det vara tungt. De Sydin pratat med delar åsikt: det är dags att sluta ställa om klockan.

Nyhetsbild
Lokalt

Problem med inomhusluft också i kommungården i Korsnäs

Det är inte bara boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i Korsnäs som har drabbats av problem med golven. Också i kommungården finns problem med golven. Det kan gå så att kommungården överges helt. Ett alternativ är att flytta förvaltningen till före detta kurscentret, men också ett nybygge kan bli aktuellt.

Nyhetsbild
Lokalt

Frågetecknen hopar sig kring finska församlingen - Herden mörklägger kandidatlista

Kristinestads finska församling vägrar fortfarande ge ut namnen på kandidaterna i församlingsvalet. Det strider mot offentlighetslagen. Orsaken uppges vara att kompletteringar behövs. Men åtminstone två tongivande sannfinländska lokalpolitiker i Kristinestad är kandidater.

Nyhetsbild
Lokalt

Närpesman gav över 220.000 till Vasakvinna – som visade sig vara ekonomisk brottsling

I RÄTTEN. En 38-årig kvinna från Vasa åtalas för kreativa och rentav egendomliga ekonomiska brott. Och mitt i den värsta stormen lyckades hon få 220.000 euro av en man hon knappt kände.

Nyhetsbild
Opinion

Intressantare val väntar i Närpes

Ledare torsdag 20 september Nu finns ingredienser till att få fler att rösta i församlingsvalet i Närpes.

Mest läst senaste veckan