Alla 13–20-åriga Vasabor kan ställa upp som kandidater i valet till ungdomsfullmäktige.

Det går att anmäla sig som kandidat på webben på adressen www.reimari.info eller via Vasa ungdomsfullmäktiges Instagramkonto @nuva.vaasa.



Ungdomsfullmäktigevalet ordnades för första gången i Vasa 2016. Till fullmäktige väljs 22 ordinarie ledamöter och tio ersättare. Val ordnas vartannat år.

– Vårt nuvarande ungdomsfullmäktige har varit väldigt energiskt och effektivt, och det är säkert en följd av det demokratiska valsättet. När de övriga ungdomarna står bakom representanterna är det även trevligare att utföra arbetet, säger koordinatorn för ungdomsärenden, Aino Niskala, från Vasa stads ungdomsservice.

Den kompletta kandidatlistan publiceras i början av oktober och själva valet hålls den 6 och 7 november. Rösträtt har alla 13–20-åringar som är mantalsskrivna i Vasa och röstningen sker i skolorna och på Kultsa.

Ungdomsfullmäktiges syfte är att föra fram de ungas perspektiv i beslutsfattandet. Representanterna har också närvaro- och yttranderätt vid nämndernas sammanträden.

Ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden och lämna in initiativ och ställningstaganden. Ungdomsfullmäktige kommer också från och med nästa år att dela ut aktiveringspengar till ungdomar för främjande av självständiga hobbyer.