Nya röster ska höras i Vasa ungdomsfullmäktige – nu inleds jakten på kandidater

NyhetsbildZoom
Styrelsegården i Vasa Foto: Linus Lindholm
I november ordnas ungdomsfullmäktigeval i Vasa. Alla unga Vasabor i åldern 13–20 får avge sin röst i valet och från och med nästa vecka går det att anmäla kandidater.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Alla 13–20-åriga Vasabor kan ställa upp som kandidater i valet till ungdomsfullmäktige.

Det går att anmäla sig som kandidat på webben på adressen www.reimari.info eller via Vasa ungdomsfullmäktiges Instagramkonto @nuva.vaasa.Ungdomsfullmäktigevalet ordnades för första gången i Vasa 2016. Till fullmäktige väljs 22 ordinarie ledamöter och tio ersättare. Val ordnas vartannat år.

– Vårt nuvarande ungdomsfullmäktige har varit väldigt energiskt och effektivt, och det är säkert en följd av det demokratiska valsättet. När de övriga ungdomarna står bakom representanterna är det även trevligare att utföra arbetet, säger koordinatorn för ungdomsärenden, Aino Niskala, från Vasa stads ungdomsservice.

Den kompletta kandidatlistan publiceras i början av oktober och själva valet hålls den 6 och 7 november. Rösträtt har alla 13–20-åringar som är mantalsskrivna i Vasa och röstningen sker i skolorna och på Kultsa.

Ungdomsfullmäktiges syfte är att föra fram de ungas perspektiv i beslutsfattandet. Representanterna har också närvaro- och yttranderätt vid nämndernas sammanträden.

Ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden och lämna in initiativ och ställningstaganden. Ungdomsfullmäktige kommer också från och med nästa år att dela ut aktiveringspengar till ungdomar för främjande av självständiga hobbyer.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan