Suomen Latu och Finlands Svenska Idrott (FSI) utmanar alla finländare att övernatta ute i naturen lördagen den 8 september. Sova ute är ett sätt att använda sig av sin allemansrätt, skriver Suomen Latu.

De hoppas att så många som möjligt gräver fram sina tält, sovsäckar, hängmattor eller drar ut madrassen på terrassen.

Zoom

I helgen är det dags att slå upp tältet och sova ute. Foto: Arkiv


Suomen Latu räknar upp några tips på vad man ska tänka på då man sover ute på hösten. Det gäller att packa smart.

Mat, vatten, en stickad ylletröja, mössa, handskar, ficklampa och sovsäck är nödvändiga saker som bör finnas i packningen. Om man gör upp en brasa ska den göras endast där det finns en uttänkt plats för att göra en brasa.

Men först gäller det att bestämma sig om man vill vistas på terrassen, i en kota eller kanske i en hängmatta. Därefter väljer man om man stannar på sin egen tomt, går ut i skogen eller helt enkelt sover ute på balkongen.

Enligt Suomen Latu deltog 130 000 finländare i evenemanget förra året.

Här kan du sova ute

  • Balkongen. Släpa ut en madrass på balkongen och somna till omgivningens ljud.

  • Bakgården. Äger du en trampolin kan den vara en utmärkt plats att placera sovsäcken på. Eller så går du samman med grannarna och bygger upp ett litet tältläger. Att tälta ensam fungerar också bra.
  • Skogen. Allemansrätten ger dig möjlighet att sova uthomus i skogen.
  • Nationalpark. Åk ut till en nationalpark, där finns ofta tältområden där man även hittar utedass och andra små bekvämligheter. På luontoon.fi hittar man Finlands nationalparker samt tältområdena.
  • Källa: Suomen Latu



Zoom

Hej! Jag och min man vi befinner oss vid Fäboda i Jakobstad och sover ute i tält En väldigt vacker sen septembernatt! Sommarvärmen är kvar ännu! Foto: Julia Snellman



Zoom

Familjen Lax sover ute i Vöråskogarna. Flickorna myser vid den värmande brasan. Foto: Johan Lax



Zoom

Maj-Lis Rauhamaa och Harriet Holmström sover ute på Harriets gård i Terjärv. Hundarna Pärre, Irmeli, Tyyne och Holga deltar också. Foto Harriet Holmström. På bilden Maj-Lis Foto: Harriet Holmström