|

I natt sover vi utomhus – förra året övernattade 130 000 under bar himmel

NyhetsbildZoom
Johanna Björk sov i hängmatta i oktober på 2017 på ett scoutläger. Foto: Jonny Smeds / Arkiv
Gräv fram sovsäcken, tältet och hängmattan för i natt ska vi sova ute. Förra året deltog 130 000 finländare i utmaningen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Suomen Latu och Finlands Svenska Idrott (FSI) utmanar alla finländare att övernatta ute i naturen lördagen den 8 september. Sova ute är ett sätt att använda sig av sin allemansrätt, skriver Suomen Latu.

De hoppas att så många som möjligt gräver fram sina tält, sovsäckar, hängmattor eller drar ut madrassen på terrassen.

Zoom

I helgen är det dags att slå upp tältet och sova ute. Foto: Arkiv


Suomen Latu räknar upp några tips på vad man ska tänka på då man sover ute på hösten. Det gäller att packa smart.

Mat, vatten, en stickad ylletröja, mössa, handskar, ficklampa och sovsäck är nödvändiga saker som bör finnas i packningen. Om man gör upp en brasa ska den göras endast där det finns en uttänkt plats för att göra en brasa.

Men först gäller det att bestämma sig om man vill vistas på terrassen, i en kota eller kanske i en hängmatta. Därefter väljer man om man stannar på sin egen tomt, går ut i skogen eller helt enkelt sover ute på balkongen.

Enligt Suomen Latu deltog 130 000 finländare i evenemanget förra året.

Här kan du sova ute

  • Balkongen. Släpa ut en madrass på balkongen och somna till omgivningens ljud.

  • Bakgården. Äger du en trampolin kan den vara en utmärkt plats att placera sovsäcken på. Eller så går du samman med grannarna och bygger upp ett litet tältläger. Att tälta ensam fungerar också bra.
  • Skogen. Allemansrätten ger dig möjlighet att sova uthomus i skogen.
  • Nationalpark. Åk ut till en nationalpark, där finns ofta tältområden där man även hittar utedass och andra små bekvämligheter. På luontoon.fi hittar man Finlands nationalparker samt tältområdena.
  • Källa: Suomen LatuZoom

Hej! Jag och min man vi befinner oss vid Fäboda i Jakobstad och sover ute i tält En väldigt vacker sen septembernatt! Sommarvärmen är kvar ännu! Foto: Julia SnellmanZoom

Familjen Lax sover ute i Vöråskogarna. Flickorna myser vid den värmande brasan. Foto: Johan LaxZoom

Maj-Lis Rauhamaa och Harriet Holmström sover ute på Harriets gård i Terjärv. Hundarna Pärre, Irmeli, Tyyne och Holga deltar också. Foto Harriet Holmström. På bilden Maj-Lis Foto: Harriet Holmström

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.