Sjukhusrådet Göran Honga har anlitats som utredare och på hans förslag beslöt man att utföra arbetet i två separata faser. Förutredningen avslutades i våras och arbetet fortsätter som en utredning om sammanslagning i höst.

Om detta har de båda städerna redan tidigare fattat beslut. Beslutet fattades enhälligt i Närpes, och efter omröstning i Kasköfullmäktige. Det var i juni.

Förutredningen, som hittills har kostat cirka 25.000 euro, innehåller en analys av nuläget och framtidsscenarier. Den andra fasen, som omfattar bland annat förslag om service- och förvaltningsstruktur samt utkast till fusionsavtal, beräknas kosta lika mycket.

De båda städerna delar jämnt på kostnaderna.

I årets budget i Kaskö finns inget anslag reserverat för de båda utredningarna. Tilläggsanslag behövs. Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige beviljar 25.000 euro, som är Kaskös andel av totalsumman.

Beslutet fattades på måndagen, men först efter omröstning.

Tauno Sarja (SDP) föreslog understödd av partikamraten Tarja Virta att tilläggsanslaget på 25.000 euro inte beviljas, eftersom det blir för dyrt. Men förslaget röstades ner.

För stadsdirektörens beslutsförslag röstade SFP-arna Carl-Gustav Mangs, Stig-Göran Häggblom och Sonja Lapveteläinen, Samlingspartiets Lars Piira och Sannfinländarnas Jarmo Tarkka.

SDP i Kaskö har konsekvent motsatt sig en utredning av en kommunfusion med Närpes.