|

Fusionsutredning Närpes-Kaskö kostar 50 000 euro

NyhetsbildZoom
Ett hundratal Kasköbor samlades i Bladhska gården den 11 juni när Göran Honga presenterade den första delen av fusionsutredningen. Nu inleds den andra fasen. Utredningen beräknas kosta 50.000 euro vilket delas lika mellan Kaskö och Närpes. Foto: Tom Forsman
Utredningen om en eventuell fusion mellan Närpes och Kaskö beräknas kosta sammanlagt cirka 50.000 euro. Förutredning kostade cirka 25.000 euro. Den andra fasen eller den så kallade utredningen som nu ska inledas väntas kosta lika mycket.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sjukhusrådet Göran Honga har anlitats som utredare och på hans förslag beslöt man att utföra arbetet i två separata faser. Förutredningen avslutades i våras och arbetet fortsätter som en utredning om sammanslagning i höst.

Om detta har de båda städerna redan tidigare fattat beslut. Beslutet fattades enhälligt i Närpes, och efter omröstning i Kasköfullmäktige. Det var i juni.

Förutredningen, som hittills har kostat cirka 25.000 euro, innehåller en analys av nuläget och framtidsscenarier. Den andra fasen, som omfattar bland annat förslag om service- och förvaltningsstruktur samt utkast till fusionsavtal, beräknas kosta lika mycket.

De båda städerna delar jämnt på kostnaderna.

I årets budget i Kaskö finns inget anslag reserverat för de båda utredningarna. Tilläggsanslag behövs. Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige beviljar 25.000 euro, som är Kaskös andel av totalsumman.

Beslutet fattades på måndagen, men först efter omröstning.

Tauno Sarja (SDP) föreslog understödd av partikamraten Tarja Virta att tilläggsanslaget på 25.000 euro inte beviljas, eftersom det blir för dyrt. Men förslaget röstades ner.

För stadsdirektörens beslutsförslag röstade SFP-arna Carl-Gustav Mangs, Stig-Göran Häggblom och Sonja Lapveteläinen, Samlingspartiets Lars Piira och Sannfinländarnas Jarmo Tarkka.

SDP i Kaskö har konsekvent motsatt sig en utredning av en kommunfusion med Närpes.

Visa fler
Kommentarer

Fuskskötare avslöjad – kvinna vårdade äldre i åratal i Kristinestad utan utbildning

Nyhetsbild
En 36-årig kvinna från Kristinestad misstänks för olovlig utövning av ett yrke inom hälso- och sjukvården. Hon jobbade i över tre års tid – tidvis i förmansställning – på en vårdinrättning i Kristinestad åren 2013–2016. Åklagaren yrkar på 1 års villkorligt fängelse och att hon betalar tillbaka tre års nettolöner till staten. Bilden har inget att göra med det aktuella fallet. Foto: Arkiv/123.rf
I över tre års tid arbetade en kvinna som sjukskötare på en vårdinrättning i Kristinestad. Problemet är att hon inte hade legitim utbildning för arbetet. Och ingen kollade upp det heller.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan