|

Fusionsutredning Närpes-Kaskö kostar 50 000 euro

NyhetsbildZoom
Ett hundratal Kasköbor samlades i Bladhska gården den 11 juni när Göran Honga presenterade den första delen av fusionsutredningen. Nu inleds den andra fasen. Utredningen beräknas kosta 50.000 euro vilket delas lika mellan Kaskö och Närpes. Foto: Tom Forsman
Utredningen om en eventuell fusion mellan Närpes och Kaskö beräknas kosta sammanlagt cirka 50.000 euro. Förutredning kostade cirka 25.000 euro. Den andra fasen eller den så kallade utredningen som nu ska inledas väntas kosta lika mycket.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sjukhusrådet Göran Honga har anlitats som utredare och på hans förslag beslöt man att utföra arbetet i två separata faser. Förutredningen avslutades i våras och arbetet fortsätter som en utredning om sammanslagning i höst.

Om detta har de båda städerna redan tidigare fattat beslut. Beslutet fattades enhälligt i Närpes, och efter omröstning i Kasköfullmäktige. Det var i juni.

Förutredningen, som hittills har kostat cirka 25.000 euro, innehåller en analys av nuläget och framtidsscenarier. Den andra fasen, som omfattar bland annat förslag om service- och förvaltningsstruktur samt utkast till fusionsavtal, beräknas kosta lika mycket.

De båda städerna delar jämnt på kostnaderna.

I årets budget i Kaskö finns inget anslag reserverat för de båda utredningarna. Tilläggsanslag behövs. Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige beviljar 25.000 euro, som är Kaskös andel av totalsumman.

Beslutet fattades på måndagen, men först efter omröstning.

Tauno Sarja (SDP) föreslog understödd av partikamraten Tarja Virta att tilläggsanslaget på 25.000 euro inte beviljas, eftersom det blir för dyrt. Men förslaget röstades ner.

För stadsdirektörens beslutsförslag röstade SFP-arna Carl-Gustav Mangs, Stig-Göran Häggblom och Sonja Lapveteläinen, Samlingspartiets Lars Piira och Sannfinländarnas Jarmo Tarkka.

SDP i Kaskö har konsekvent motsatt sig en utredning av en kommunfusion med Närpes.

Kommentarer
|

Medlemsflykten från kyrkan accelererar i Kristinestad

Nyhetsbild
Det stormar kring den svenska församlingen. Enbart de senaste tre dagarna har minst 20 Kristinestadsbor utträtt ur kyrkan. Foto: Lotta Sjöblad
Under tio dagar i januari i år har lika många Kristinestadsbor skrivit ut sig ur kyrkan som under tidsperioden januari-november 2018.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Medlemsflykten från kyrkan accelererar i Kristinestad

Under tio dagar i januari i år har lika många Kristinestadsbor skrivit ut sig ur kyrkan som under tidsperioden januari-november 2018.

Nyhetsbild
Lokalt

Skolorna i Kristinestad fortsätter samarbetet med församlingen i enlighet med "värdegrunden"

På fredagen gick ett brev ut från skolväsendet i Kristinestad där man deklarerar vilka som ska hålla morgonsamlingar och andra evenemang. Daniel Norrback och Markus Engström nämns inte.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu är utbildningen av närvårdare i Kristinestad i gång – inte omöjligt att det blir fler utbildningar

Tretton blivande närvårdare från vitt skilda bakgrunder satte sig på skolbänken på sjukhusbacken i Kristinestad på torsdagen.

Mest läst senaste veckan