|

Svenska Yle: Så här skriver regeringen om svenskan i valfrihetslagen

NyhetsbildZoom
Statsminister Juha Sipilä. Foto: Jussi Nukari
Landskapen måste efter vårdreformen se till att svenskspråkiga får vård på svenska. Det skriver regeringen i den nya formuleringen av valfrihetslagen. Svenska Yle har tagit del av förslaget – så här ser det ut:
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det har tidigare varit oklart om svenskspråkiga ska kunna få vård på svenska då de efter vårdreformen använder sig av så kallade kundsedlar eller personlig budget för vårdtjänster.

Tidigare föreslog regeringen att landskapen skulle se till att vården ges på svenska “i mån av möjlighet”. Men nu har regeringen skrivit ett bemötande till social- och hälsovårdsutskottet. I det nya förslaget står det enligt Yle:

"Landskapet ska se till att tjänster som tillhandahålls mot kundsedel och enligt en personlig budget finns tillgängliga inom landskapet på landskapets språk, så att kundens valfrihet förverkligas i fråga om dessa tjänster.

Om det, trots att landskapen använder de medel som avses i denna lag, inte finns en serviceproducent som erbjuder service på kundens språk, ansvarar landskapets affärsverk för att erbjuda kunden service på annat sätt."

Formuleringen får beröm av både Svenska folkpartiet och Folktinget.

Svenska Yle var först med nyheten.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.