|

Klart: Vanda får domstolsmyndighet

NyhetsbildZoom
Justitieminister Antti Häkkänen. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Justitieminister Antti Häkkänen har beslutat att domstolsmyndigheten som inleder sin verksamhet i början av 2020 ska placeras i Vanda. Vasa var ett av förslagen på placeringsorter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En sakkunnigkommitté utredde i fjol var myndigheten skulle ha de bästa verksamhetsförutsättningarna och ansåg att det klart bästa alternativet är huvudstadsregionen. Minister Häkkänen inledde i sin tur nya utredningar om placeringsorten i år. I dessa utredningar ansågs Vanda lämpa sig bäst som placeringsort.

Över tio städer på olika håll i Finland anmälde intresse som placeringsort för domstolsmyndigheten. Utredningen gällde förutom kommunerna inom huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo och Vanda) även Joensuu, Kouvola, Rovaniemi, Tammerfors och Vasa.

Enligt utredningen som nu lämnats till koordineringsgruppen är det bäst om myndigheten placeras inom huvudstadsregionen. Det är helt i enlighet med det förslag som sakkunnigkommissionen föreslog tidigare.

Domstolsmyndigheten ska ha till uppgift att styra, utveckla och stödja domstolarnas verksamhet samt sköta domstolarnas centraliserade förvaltningsuppgifter.


Målet är att den nya myndigheten ska inleda sin verksamhet i början av 2020.

– Domstolsmyndigheten ska stärka brandväggen mellan politiker och domstolarna. Tryggandet av medborgarnas rättsskydd och samhällsordningen bygger på ett starkt förtroende för domstolarnas verksamhet. Myndighetens och därigenom domstolarnas verksamhetsförmåga och ekonomiska effektivitet ska hållas på högsta möjliga nivå. Enligt sakkunnigutredningarna är Vanda det bästa alternativet, säger Häkkänen i ett pressmeddelande.

Domstolsmyndigheten som nu placeras i Vanda ska sörja för domstolsväsendets verksamhetsförutsättningar och för utvecklingen, planeringen och stödjande av domstolarnas verksamhet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.