|

Klart: Vanda får domstolsmyndighet

NyhetsbildZoom
Justitieminister Antti Häkkänen. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Justitieminister Antti Häkkänen har beslutat att domstolsmyndigheten som inleder sin verksamhet i början av 2020 ska placeras i Vanda. Vasa var ett av förslagen på placeringsorter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En sakkunnigkommitté utredde i fjol var myndigheten skulle ha de bästa verksamhetsförutsättningarna och ansåg att det klart bästa alternativet är huvudstadsregionen. Minister Häkkänen inledde i sin tur nya utredningar om placeringsorten i år. I dessa utredningar ansågs Vanda lämpa sig bäst som placeringsort.

Över tio städer på olika håll i Finland anmälde intresse som placeringsort för domstolsmyndigheten. Utredningen gällde förutom kommunerna inom huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo och Vanda) även Joensuu, Kouvola, Rovaniemi, Tammerfors och Vasa.

Enligt utredningen som nu lämnats till koordineringsgruppen är det bäst om myndigheten placeras inom huvudstadsregionen. Det är helt i enlighet med det förslag som sakkunnigkommissionen föreslog tidigare.

Domstolsmyndigheten ska ha till uppgift att styra, utveckla och stödja domstolarnas verksamhet samt sköta domstolarnas centraliserade förvaltningsuppgifter.


Målet är att den nya myndigheten ska inleda sin verksamhet i början av 2020.

– Domstolsmyndigheten ska stärka brandväggen mellan politiker och domstolarna. Tryggandet av medborgarnas rättsskydd och samhällsordningen bygger på ett starkt förtroende för domstolarnas verksamhet. Myndighetens och därigenom domstolarnas verksamhetsförmåga och ekonomiska effektivitet ska hållas på högsta möjliga nivå. Enligt sakkunnigutredningarna är Vanda det bästa alternativet, säger Häkkänen i ett pressmeddelande.

Domstolsmyndigheten som nu placeras i Vanda ska sörja för domstolsväsendets verksamhetsförutsättningar och för utvecklingen, planeringen och stödjande av domstolarnas verksamhet.

Kommentarer
|

Annvi Gardberg arbetar med öppen mikrofon och totalt förtroende

Nyhetsbild
Annvi Gardberg tilldelades Topeliuspriset för sin undersökande journalistik. Foto: Catariina Salo/SPT
Topeliuspriset 2019 tilldelas Yle-journalisten Annvi Gardberg. Hennes undersökande reportage om kolloidalt silver  fick myndigheterna att agera mot företagare som marknadsför skadliga produkter med påståenden om att de botar sjukdomar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan