Enligt NTM-centralen har inga blågrönalgblomningar har noterats på de andra officiella alguppföljningsplatserna i de österbottniska landskapen den här veckan.

Vatten som innehåller rikligt av blågröna alger ska inte användas som hushållsvatten, bastuvatten eller för bevattning av nyttoväxter. I synnerhet barn och husdjur bör hållas borta från vatten där det finns mycket blågröna alger.

Blågrönalger ser ut som grönaktiga eller gulskiftande korn i vattnet. Förekomster av blågröna alger är ofta lokala och algblomningar kan förekomma också i andra områden än de som NTM-centralen rapporterar om i sitt pressmeddelande.

Sammanfattningsvis kan konstateras att sommaren 2018 tidvis var mycket gynnsam för blågrönalger.

I Österbotten har små, kortvariga algblomningar noterats i olika delar av havsområdet. Små kortvariga algblomningar förekom under sommaren i Larsmojön, Kuorasjärvi, Seinäjärvi, Karperöfjärden och Kuortaneenjärvi.

NTM-centralen i Södra Österbotten följer med algsituationen på 25 officiella punkter runt om i de tre landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten under perioden juni–september.