|

Sommaren 2018 var gynnsam för algerna i Finlands havsområden

NyhetsbildZoom
Värmen under sommaren 2018 gjorde att algerna trivdes på många håll i Finlands vatten. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen
Giftiga blågröna alger (cyanobakterier) har siktats på 35 ställen i havet utanför Korsholm och Vasa den här veckan. Också i Larsmosjön och Ähtärinjärvi har observationer gjorts. En ovanlig röd blomning påträffades i en flada i Korsholm i mitten av augusti.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt NTM-centralen har inga blågrönalgblomningar har noterats på de andra officiella alguppföljningsplatserna i de österbottniska landskapen den här veckan.

Vatten som innehåller rikligt av blågröna alger ska inte användas som hushållsvatten, bastuvatten eller för bevattning av nyttoväxter. I synnerhet barn och husdjur bör hållas borta från vatten där det finns mycket blågröna alger.

Blågrönalger ser ut som grönaktiga eller gulskiftande korn i vattnet. Förekomster av blågröna alger är ofta lokala och algblomningar kan förekomma också i andra områden än de som NTM-centralen rapporterar om i sitt pressmeddelande.

Sammanfattningsvis kan konstateras att sommaren 2018 tidvis var mycket gynnsam för blågrönalger.

I Österbotten har små, kortvariga algblomningar noterats i olika delar av havsområdet. Små kortvariga algblomningar förekom under sommaren i Larsmojön, Kuorasjärvi, Seinäjärvi, Karperöfjärden och Kuortaneenjärvi.

NTM-centralen i Södra Österbotten följer med algsituationen på 25 officiella punkter runt om i de tre landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten under perioden juni–september.

Kommentarer
|

Föraren tappade kontrollen när hon skulle svänga

Nyhetsbild
En Närpesbo körde av Strandvägen i Närpes när hon skulle svänga in på Fallvägen. Foto: Arkiv/Malin Bylund
Det gick inte som planerat när en Närpesbo skulle svänga in på en mindre väg. Färden slutade i diket.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan