|

Fyra av fem vill slopa byte mellan sommar- och vintertid

NyhetsbildZoom
Sommartid eller vintertid? Foto: Fredrik Westblom
Att flytta fram visarna på våren och skjuta tillbaks dem på hösten är något som många irriterat sig på under åren. Nu har EU-kommissionen utrett vad EU-medborgarna verkligen tycker. Och resultatet är entydigt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

EU-kommissionen ordnade en omröstning på webben där de som bor i något EU-land kunde säga vad de tycker om bytet mellan sommar- och vintertid. Enkäten var öppen mellan den 4 juli och den 16 augusti.

Ännu har resultatet inte avslöjats officiellt, men den tyska tidningen Westfalenpost och nyhetsbyrån DPA rapporterar att över 80 procent av de 4,6 miljoner EU-medborgare som deltagit i enkäten vill slopa tidsbytet.

I enkäten frågades också om det borde vara sommartid eller vintertid som skulle råda om tidsbytet slopades. Här svarade en majoritet att sommartid vore bättre än vintertid, skriver den finska tidningen Aamulehti.

EU:s slovenska kommunikationskommissarie Violeta Bulc twittrar att enkätresultatet nu ska studeras inom EU. Nätomröstningen är inte bindande, men eftersom resultatet var så entydigt, är det svårt att ignorera.

Direktivet om sommartid är bindande för alla EU-medlemmar. En eventuell förändring avgörs av Europaparlamentet.

Kommentarer
|

God jul-projektet breddar till andra högtider – Nu blir det också en glad påsk

Nyhetsbild
God jul Närpes har nu också blivit Glad påsk Närpes. Verksamheten har utvidgats och även bidrag såsom sockor kommer in året runt. Foto: Mona Söderman
I många år har frivilliga sett till att behövande i Närpes har fått en god jul. Sedan i fjol har verksamheten med matkassar breddats. Nu kan de som behöver hjälp också kan räkna med en glad påsk.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera