|

Fyra av fem vill slopa byte mellan sommar- och vintertid

NyhetsbildZoom
Sommartid eller vintertid? Foto: Fredrik Westblom
Att flytta fram visarna på våren och skjuta tillbaks dem på hösten är något som många irriterat sig på under åren. Nu har EU-kommissionen utrett vad EU-medborgarna verkligen tycker. Och resultatet är entydigt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

EU-kommissionen ordnade en omröstning på webben där de som bor i något EU-land kunde säga vad de tycker om bytet mellan sommar- och vintertid. Enkäten var öppen mellan den 4 juli och den 16 augusti.

Ännu har resultatet inte avslöjats officiellt, men den tyska tidningen Westfalenpost och nyhetsbyrån DPA rapporterar att över 80 procent av de 4,6 miljoner EU-medborgare som deltagit i enkäten vill slopa tidsbytet.

I enkäten frågades också om det borde vara sommartid eller vintertid som skulle råda om tidsbytet slopades. Här svarade en majoritet att sommartid vore bättre än vintertid, skriver den finska tidningen Aamulehti.

EU:s slovenska kommunikationskommissarie Violeta Bulc twittrar att enkätresultatet nu ska studeras inom EU. Nätomröstningen är inte bindande, men eftersom resultatet var så entydigt, är det svårt att ignorera.

Direktivet om sommartid är bindande för alla EU-medlemmar. En eventuell förändring avgörs av Europaparlamentet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.