|

Krispaket för jordbrukare diskuteras vid regeringens budgetmangling

NyhetsbildZoom
Statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) utanför statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo. Foto: Martti Kainulainen
Under tisdagen inleddes Sipiläregeringens sista budgetmangling vid statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo i Helsingfors. Omfattningen av krispaketet till jordbrukarna är ett av samtalsämnena.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har inte mycket spelrum i budgeten. Men vi ska göra vad vi kan med det lilla vi har. Fokus kommer att ligga på tillväxt och jordbrukskrisen. Sysselsättningen har också hög prioritet, sa statsminister Juha Sipilä (C).

Ett krispaket som skulle ge jordbrukarna extra stödpengar efter sommarens torka och sämre skördar kom på tal flera gånger och kan alltså bli aktuellt. Sipilä poängterade dock att inget ännu bestämts om storleken på krispaketet.

Tämligen säkert är att budgetmanglingen inte för med sig några nya skattehöjningar. Detta delvis tack vare Arbetslöshetsförsäkringsfonden kommande premiesänkning. Fondens styrelse föreslog under tisdagen att försäkringspremien ska sänkas för både arbetstagare och arbetsgivare. En sänkning på totalt 0,8 procentenheter föreslogs.

– Det underlättar vårt arbete med budgeten och betyder att inkomstskatten inte skärps för lönetagare nästa år, sa finansminister Petteri Orpo (Saml).

Statsminister Sipilä öppnade också för att ytterligare skattelättnader kunde få plats i budgeten.

– Om ytterligare skattelättnader blir möjliga kommer de att ske till förmån för låg och medelinkomsttagare.

Finansminister Orpo framhöll ändå att regeringen inte kommer att låna mer pengar än det som krävs för att budgeten ska gå ihop.

– Vi håller hårt i ramarna så att underskottet blir så litet som möjligt för 2019. Enligt prognoserna skulle underskottet bli kring 1,7 miljarder euro men det är möjligt att det ändras ännu åt något av hållen, sa Orpo.

Resultatet av förhandlingarna ska presenteras på onsdag kväll.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.