Förslag: Ingen läkarhelikopter till Vasa – avsaknaden av fulljoursjukhus en orsak

NyhetsbildZoom
Seinäjoki får en räddningshelikopter i stället för Vasa. Foto: Arkiv
Det blev Seinäjoki som drog det längre strået i kampen om en ny helkopterbas. En anledning är att Vasa saknar fulljoursjukhus.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På onsdag eftermiddag kom Social- och hälsovårdsministeriet med sin utredning kring de två nya baserna för läkarhelikoptrar.

Den ena föreslås stationeras i Seinäjoki, och inte i Vasa som också utreddes. Den andra föreslås stationeras i Villmanstrand och inte i Kouvola som också utreddes.

Ismo Tuominen, regeringsråd på ministeriet, säger att saken inte var självklar men att Seinäjoki drog det längsta strået på de flesta punkterna:

– Det gäller dels befolkningens utbredning, dels antalet larm och dels tillgången till stödfunktioner. Där spelar det nu en roll att Seinäjoki har ett sjukhus med omfattande jour medan Vasa inte har det, säger Tuominen.

Vad gäller tillgången till flygfält och tekniska stödfunktioner var Vasa och Seinäjoki lika starka.

Vi uppdaterar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan