|

Henriksson oroad över polisens resurser

NyhetsbildZoom
Anna-Maja Henriksson. Foto: Johan Hagström
Situationen med polisens otillräckliga resurser är ohållbar och har tillåtits pågå redan en längre tid. Nu behövs en verklig vilja av regeringen för att åtgärda problematiken, säger SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– I till exempel Österbotten rapporteras om en ökad mängd våldsbrott, vilket ytterligare förvärrar situationen. I Österbotten har man också haft svårt att hitta brottsutredare på grund av den låga lönenivån och stora arbetsbördan. De få som söker polisjobb lockas mera av fältarbete än av ett jobb som utredare. Det handlar ett grundläggande problem som vi inte får blunda för, säger Henriksson.

I Statsrådets redogörelse för den inre säkerheten konstateras att många brott blir outredda på grund av resursbristen på flera håll i landet.

– De knappa resurserna leder bland annat till långa behandlingstider och hotar medborgarnas rättssäkerhet och trygghetskänsla. Regeringen måste ta detta problem på allvar, säger Henriksson.

Henriksson menar att resursbristen försvårar det jämlika bemötandet av medborgarna, då polisen blir tvungen att prioritera vissa fall eftersom polisen inte hinner med allt.

- Även mindre förseelser bör utredas – och polisens närvaro i samhället är viktig i förebyggande syfte, säger Henriksson.
Henriksson har lämnat in ett skriftligt spörsmål där hon frågar vad regeringen tänker göra för att trygga polisens resurser och se till att fler personer söker tjänster som brottsutredare.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan