|

Säkert att bada i Lilla Sandjärv igen

NyhetsbildZoom
Det är nu fritt fram att bada i Lilla Sandjärv igen. Torsdagens vattenprov visade att antalet tarmbakterier sjunkit långt under gränsvärdet. Foto: Arkiv / Anders Bergvik
Förra veckans provtagningar visade på förhöjt antal tarmbakterier i Lilla Sandjärv i Ömossa. På måndagen gav Västkustens miljöenhet grönt ljus för bad i insjön igen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Då Västkustens miljöenhet tog säsongens sista vattenprover vid regionens badstränder för en vecka sedan kunde ett förhöjt antal intestinala enterokocker uppmätas vid insjön Lilla Sandjärv i Ömossa.

Bakteriehalten uppmättes då till 860 cfu/100 ml, vilket är dubbelt högre än gränsvärdet som ligger på 400 cfu/100 ml. Från miljöenhetens sida avrådde man till bad i insjön och ett nytt prov togs i torsdags för att kontrollera mängden tarmbakterier.

Resultatet som kom på måndag visade att antalet intestinala enterokocker hade sjunkit till 110 cfu/100 ml. Värdet för e-colibakterier uppmättes till 6 cfu/ml.

– Det är under gränsvärdet så det är fritt fram att bada igen, säger Tommy Stenlund, t.f. miljö- och hälsoskyddschef på Västkustens miljöenhet.

Badvattenkvaliteten försämras ibland vid varma vattentemperaturer, men oavsett temperatur påpekar Stenlund att alla har ett eget ansvar att se efter hur badvattnet ser ut så att det inte förekommer exempelvis blågröna alger.

Kommentarer
|

Fler får mer – stöd för examensarbete utvidgas i Kstad

Nyhetsbild
Kristinestad höjer stödet för examensarbeten till 500 euro. Foto: Mats Ekman
Stödet för examensarbete utvidgas i Kristinestad och blir värt mer. En studerande kan nu vänta sig två hundralappar mer för ett godkänt arbete.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan