|

Säkert att bada i Lilla Sandjärv igen

NyhetsbildZoom
Det är nu fritt fram att bada i Lilla Sandjärv igen. Torsdagens vattenprov visade att antalet tarmbakterier sjunkit långt under gränsvärdet. Foto: Arkiv / Anders Bergvik
Förra veckans provtagningar visade på förhöjt antal tarmbakterier i Lilla Sandjärv i Ömossa. På måndagen gav Västkustens miljöenhet grönt ljus för bad i insjön igen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Då Västkustens miljöenhet tog säsongens sista vattenprover vid regionens badstränder för en vecka sedan kunde ett förhöjt antal intestinala enterokocker uppmätas vid insjön Lilla Sandjärv i Ömossa.

Bakteriehalten uppmättes då till 860 cfu/100 ml, vilket är dubbelt högre än gränsvärdet som ligger på 400 cfu/100 ml. Från miljöenhetens sida avrådde man till bad i insjön och ett nytt prov togs i torsdags för att kontrollera mängden tarmbakterier.

Resultatet som kom på måndag visade att antalet intestinala enterokocker hade sjunkit till 110 cfu/100 ml. Värdet för e-colibakterier uppmättes till 6 cfu/ml.

– Det är under gränsvärdet så det är fritt fram att bada igen, säger Tommy Stenlund, t.f. miljö- och hälsoskyddschef på Västkustens miljöenhet.

Badvattenkvaliteten försämras ibland vid varma vattentemperaturer, men oavsett temperatur påpekar Stenlund att alla har ett eget ansvar att se efter hur badvattnet ser ut så att det inte förekommer exempelvis blågröna alger.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Nyhetsbild
Lokalt

Kvinna vurpade med bil på Strandvägen i Närpes – landade på taket i diket

NÄRPES På fredagseftermiddagen inträffade en bilolycka på Strandvägen mellan Tjärlax och Nämpnäs. Det var bilen bakom den olycksdrabbade bilföraren som ringde om olyckan, säger jourhavande brandförman.

Nyhetsbild
Opinion

Plastbergen måste minska

Ledare lördag 22 september Plastavfall är ett stort problem och krafttag krävs för att det minskar.

Nyhetsbild
Lokalt

Hemlig lista i Kristinestad förklaras med ”oklarheter”

Kristinestads finska församling fortsätter hemlighålla namnen på kandidaterna i församlingsvalet. Förklaringen är att det fyra dagar senare fortfarande finns oklarheter om kandidaternas valbarhet och vilka som gett sitt samtycke till kandidatur

Mest läst senaste veckan