|

Markbrand i Böle – Förbipasserande kände röklukt och slog larm

Jourhavande brandförman Magnus Hällbacka visar stället där branden sannolikt fick sin början från ett blixtnedslag under söndagens åskväder. Zoom
Foto: Mats Ekman

Jourhavande brandförman Magnus Hällbacka visar stället där branden sannolikt fick sin början från ett blixtnedslag under söndagens åskväder.

En markbrand som bröt ut i Böle, Närpes, på fredag eftermiddag kunde snabbt begränsas. Troligen hade branden fått sin början från ett blixtnedslag i söndags. Branden kunde begränsas till omkring ett halvt hektar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var strax efter klockan 16 som räddningsverket fick larm om att en markbrand brutit ut omkring 500 meter söder om Böle sandväg i Böle. Brandplatsen låg ett par hundra meter från närmaste väg. Det brann på ett område på cirka ett halvt hektar.

Det var förbipasserande som kände lukten av rök och bestämde sig för att ta sig en närmare titt och upptäckte att det brann i ett område med ung björkskog.

Brandkåren larmades. Eldsvådan kunde snabbt begränsas, men eftersom elden letat sig djupt ner i marken och i trädrötter blev det ändå ett omfattande släckningsarbete.

Zoom

Robert Thomasfolk var en av de brandmän som bekämpade terrängbranden i Böle på fredagskvällen. Det var omkring ett halvt hektar som eldhärjades. Foto: Mats EkmanJourhavande brandförman Magnus Hällbacka visar stället där branden troligen fått sin början. Där har flera träd vräkts omkull av ett blixtnedslag. Sannolikt hade det pyrt där sedan åskvädret i söndags.

– Jag vill berömma brandmännen som jobbar hårt med omfattande släckningsarbete i den här hettan, säger Hällbacka.

Enheter från Närpes, Övermark, Kaskö, Lappfjärd och Tjöck ryckte ut till Böle. Kring 17-tiden pågick eftersläckningen och den beräknades pågå till närmare midnatt.

 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Bil krockade med hjort – hjorten dog

Ambulanspersonalen kontrollerade chauffören efter krocken men personen klarade sig utan allvarligare skador.
Foto: Karolina Åsmus

Ambulanspersonalen kontrollerade chauffören efter krocken men personen klarade sig utan allvarligare skador.

En trafikolycka inträffade på Strandvägen i Närpes på måndagsmorgonen, rapporterar räddningsverket.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan