|

Markbrand i Böle – Förbipasserande kände röklukt och slog larm

NyhetsbildZoom
Jourhavande brandförman Magnus Hällbacka visar stället där branden sannolikt fick sin början från ett blixtnedslag under söndagens åskväder. Foto: Mats Ekman
En markbrand som bröt ut i Böle, Närpes, på fredag eftermiddag kunde snabbt begränsas. Troligen hade branden fått sin början från ett blixtnedslag i söndags. Branden kunde begränsas till omkring ett halvt hektar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var strax efter klockan 16 som räddningsverket fick larm om att en markbrand brutit ut omkring 500 meter söder om Böle sandväg i Böle. Brandplatsen låg ett par hundra meter från närmaste väg. Det brann på ett område på cirka ett halvt hektar.

Det var förbipasserande som kände lukten av rök och bestämde sig för att ta sig en närmare titt och upptäckte att det brann i ett område med ung björkskog.

Brandkåren larmades. Eldsvådan kunde snabbt begränsas, men eftersom elden letat sig djupt ner i marken och i trädrötter blev det ändå ett omfattande släckningsarbete.

Zoom

Robert Thomasfolk var en av de brandmän som bekämpade terrängbranden i Böle på fredagskvällen. Det var omkring ett halvt hektar som eldhärjades. Foto: Mats EkmanJourhavande brandförman Magnus Hällbacka visar stället där branden troligen fått sin början. Där har flera träd vräkts omkull av ett blixtnedslag. Sannolikt hade det pyrt där sedan åskvädret i söndags.

– Jag vill berömma brandmännen som jobbar hårt med omfattande släckningsarbete i den här hettan, säger Hällbacka.

Enheter från Närpes, Övermark, Kaskö, Lappfjärd och Tjöck ryckte ut till Böle. Kring 17-tiden pågick eftersläckningen och den beräknades pågå till närmare midnatt.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan