|

Bränder i Kristinestad utreds som sabotage

De båda bränderna i Norrstan i Kristinestad utreds nu som två fall av sabotage. Polisen efterlyser mera tips från allmänheten.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I söndags totalförstördes ett litet hus och en vecka tidigare en gammal uthuslänga i Norrstan.

– Brottsrubriceringen har ändrats till sabotage från den tidigare som var grov skadegörelse, säger kriminalkommissarie Aurora Toivanen vid Österbottens polisinrättning som är förundersökningsledare.

Hon kan av utredningstekniska skäl inte berätta så mycket om vad som hittills framkommit i undersökningarna eller om det finns misstänkta.

Undersökningar har gjorts på båda brandplatserna, både vid Östra Långgatan och Västra Långgatan.

– Vi har fått in tips, som våra utredare nu går i genom och säkerställer. Vi tar fortsättningsvis emot tips och tröskeln där är låg.

– De båda bränderna har en del gemensamt. Brandplatserna är mycket nära varandra, båda bränderna inträffade tidigt på morgonen under veckoslut och drabbade liknande byggnader, säger Aurora Toivanen.

Den som sett något misstänkt eller i närheten av brandplatserna uppmanas berätta om sina iakttagelser till polisen per epost: vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Sabotage

  • Strafflagen
  • 34 kap 1 § Sabotage
  • Den som 1) anlägger en eldsvåda, 2) spränger någonting eller 3) åstadkommer en översvämning eller någon annan naturkatastrof så att gärningen är ägnad att förorsaka allmän fara för liv eller hälsa eller så att därav uppstår allmän fara för en synnerligen betydande ekonomisk skada, skall för sabotage dömas till fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.
Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan