|

Sista veckoslutet i juli - då är det dags för amerikanare och loppisar

NyhetsbildZoom
Jag behöver inte förvänta mig någon pokal i år, säger Kent Långkvist som deltog i fjolårets American Car Meeting i Töjby med sin Lincoln Premiere från 1957. Foto: Arkiv/Mats Ekman
Henrik köpte en cykel på gårdsloppis i Kaskö ifjol. Alex fick en leksakstraktor på skärgårdsloppisen i Rangsby. Och Kent tog barnbarnen med sig i sin Lincoln till American Car show i Töjby. Nu återkommer dessa evenemang - det sista veckoslutet i juli bjuder på en hel del aktiviteter i Sydösterbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hemma hos Kent Långkvist i Övermark är bilen vaxad och i ordning inför American Car Meeting i Töjby på lördag.

– Mitt chaufförsarbete och vädrets makter avgör om jag deltar på lördag eller inte, men siktet är i alla fall inställt på Töjby, säger han.

Det var i april i fjol som Långkvist köpte sin första amerikanska bil, en Lincoln Premiere 2d från 1957.

Den första bilträffen med det gula åket fick bli American Car Meeting i Töjby i fjol, och det slutade med en andra plats för Långkvist i publiktävlingen. Bara nybörjartur, menar Långkvist.

– Det har kommit nya fina bilar till regionen, bland annat en riktigt fin Oldsmobile i Pörtom, så jag behöver inte inbilla att jag ska få någon pokal i år inte.

Zoom

I fjol fyndade Henrik Koski en cykel hos försäljaren Esko Metsänranta (till vänster). Under årets gårdsloppis i Kaskö är det däremot Koski som är en av försäljarna. Foto: Arkiv/Mats Ekman


I Kaskö förvandlas gatorna till en enda stor loppis under veckoslutet. På fjolårets gårdsloppis fyndade Henrik Koski en Jupiter-cykel, men hur ser planerna ut för Kasköbon i år?

– Det blir väl ingen mer cykel i år, om jag nu inte hittar någon pärla då. Jag ska nämligen inte köpa något i år utan jag ska sälja istället.

På Koskis bord på Rådhusgatan kommer det att finnas allt från kläder till inredningsprylar, berättar han.

– Gårdsloppisen är en rolig händelse då det brukar vara fint väder, det är mitt i sommaren och folk rör sig i Kaskö, säger Henrik Koski.

Gårdsloppisen pågår lördag och söndag. På lördag eftermiddag blir det som brukligt picknick och jazz i Stadsparken.

Zoom

Kanske hittar Erkki Lahti en till traktor till barnbarnet Alex Lahti i år igen. De besökte Skärgårdsloppisen i Fagerö i fjol. Foto: Arkiv/Mats Ekman


Loppis blir det också i Fagerö i Rangsby. Skärgårdsloppisen pågår från lördag till onsdag. På lördag och söndag är det dessutom marknad på området.

I fjol kunde man skymta Lappfjärdsborna Erkki och Ulla Lahti bland besökarna i paviljongen, något som man lär göra även i år.

Då var inköpet en traktor till barnbarnet Alex Lahti.

– Kanske vi hittar en traktor i år igen. Det är bara utomhusmaskiner som gäller för Alex, han vill bara jobba utomhus han, säger Ulla Lahti.

Andra helgevenemang är bland annat Poker Run som ordnas av Skepparklubben i Närpes på fredag. På lördag har skepparklubben öppet hus på Gåshällan.

Frank Mangs Center i Ståbacka gästas av countryartisterna Cina Samuelson och George Highfill på lördag kväll, och i Härkmeri ordnas Härkmeridagen på lördag. Det är de största evenemangen i trakten det här veckoslutet, men förstås ordnas också en hel del andra aktiviteter.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan