|

Rikligt med alger i Pjelaxfjärden

NyhetsbildZoom
NTM-centralen rapporterade på torsdagen om riklig förekomst av blågröna alger i Pjelaxfjärden i Närpes. Bilden från badstranden vid Rörgrund i Pjelax, som inte är med bland de badstränder där myndigheterna kontrollerar vattenkvaliteten. Foto: Mats Ekman
Rikligt med blågröna alger har observerats i Pjelaxfjärden i Pjelax, Närpes rapporterar NTM-centralen
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det varma och vindstilla vädret har varit gynnsamt för blågröna alger.

Tidigare har blågröna alger observerats i Molpe och Töjby, men på torsdagen rapporterade NTM-centralen att rikligt med blågröna alger också setts vid Pjelaxfjärden i Pjelax, Närpes.

Blågröna alger har också upptäckts på andra ställen i Österbotten, bland annat i Sundom och Vasklot i Vasa.

Blågröna alger ser ut som grönaktiga eller gulskiftande korn i vattnet.
Är det rikligt med alger kan massan ofta se målfärgsaktigt ut och den skingras då man rör i den.

Om man låter provvatten stå en stund i ett vattenglas och algerna stiger till ytan, är det sannolikt fråga om blågröna alger.

Riklig förekomst av blågröna alger är ofta lokala och algsituationen kan ändras snabbt beroende på väderförhållandena.

NTM-centralen avråder från att bada i vatten där det finns alger och vattnet bör inte heller användas som bastuvatten eller hushållsvatten.

Blågröna alger har vid kontroll av badplatsernas vattenkvalitet även observerats i Molpe och Töjby.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu ska tomtarna plockas fram – dags för julöppningar i Närpes

Det börjar dra ihop sig till julöppning i Närpes centrum, som i år ordnas lite tidigare än vanligt. I dagarna firas också julen in på Högbacken i Finby.

Nyhetsbild
Lokalt

Personbil krockade med hjort

KRISTINESTAD En personbil krockade med en hjort som sprang upp på riksåttan i Ömossa vid 20.30-tiden på onsdagskvällen.

Nyhetsbild
Lokalt

Höftsvängarna ska nötas in till manskörens jubileumskonsert

KRISTINESTAD De vickar på höfterna till höger och till vänster, samtidigt som de levererar en hurtig sång i fyra stämmor. Det ser avancerat och roligt ut på samma gång. Kristinestads manskör är koncentrerad på sin uppgift.

Nyhetsbild
Lokalt

Stort intresse för HSS Medias och Yle Österbottens enkät Min mat – över 3 000 österbottningar svarade

HSS Medias och Yle Österbottens enkät om matvanor har engagerat österbottningarna. 3 100 personer har svarat på våra frågor om mat och ätande. 60 procent uppger att de har förändrat sina matvanor.

Mest läst senaste veckan