|

Rikligt med alger i Pjelaxfjärden

NyhetsbildZoom
NTM-centralen rapporterade på torsdagen om riklig förekomst av blågröna alger i Pjelaxfjärden i Närpes. Bilden från badstranden vid Rörgrund i Pjelax, som inte är med bland de badstränder där myndigheterna kontrollerar vattenkvaliteten. Foto: Mats Ekman
Rikligt med blågröna alger har observerats i Pjelaxfjärden i Pjelax, Närpes rapporterar NTM-centralen
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det varma och vindstilla vädret har varit gynnsamt för blågröna alger.

Tidigare har blågröna alger observerats i Molpe och Töjby, men på torsdagen rapporterade NTM-centralen att rikligt med blågröna alger också setts vid Pjelaxfjärden i Pjelax, Närpes.

Blågröna alger har också upptäckts på andra ställen i Österbotten, bland annat i Sundom och Vasklot i Vasa.

Blågröna alger ser ut som grönaktiga eller gulskiftande korn i vattnet.
Är det rikligt med alger kan massan ofta se målfärgsaktigt ut och den skingras då man rör i den.

Om man låter provvatten stå en stund i ett vattenglas och algerna stiger till ytan, är det sannolikt fråga om blågröna alger.

Riklig förekomst av blågröna alger är ofta lokala och algsituationen kan ändras snabbt beroende på väderförhållandena.

NTM-centralen avråder från att bada i vatten där det finns alger och vattnet bör inte heller användas som bastuvatten eller hushållsvatten.

Blågröna alger har vid kontroll av badplatsernas vattenkvalitet även observerats i Molpe och Töjby.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan