|

Vindkraftspark planeras i Storå – bygget inleds redan i sommar

NyhetsbildZoom
Vindkraftverk. Foto: Arkiv
CPC Finland har skrivit under ett långvarigt elleveransavtal för en vindkraftspark på 50 megawatt i Storå i Södra Österbotten. Bygget inleds den här månaden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På Lakiakangas vindkraftsområde byggs tolv kraftverk av bolaget Vestas. Kraftverken, som är V150-4.2 megawatt stora, levereras nästa sommar. Kraftverkstypen representerar den nyaste och effektivaste vindkraftsteknologin i världen.

Byggnadsarbetet inleds redan nu i juli. Det är troligen fråga om Finlands första vindkraftspark som byggs både marknadsbaserat och med projektfinansiering, uppger CPC Finland i ett pressmeddelande. Bolaget ska både äga och driva vindkraftsparken.

– Vi är mycket nöjda över uppkomsten av elleveransavtalet. Avtalet möjliggör byggandet av de nya kraftverken i Lakiakangas i Storå, såväl marknadsbaserat som utan något statligt stöd. I Finland råder mycket goda vindförhållanden och på de bästa områdena är vindkraften redan nu den mest kostnadseffektiva formen av elproduktion, säger Erik Trast, verkställande direktör för CPC Finland.

CPC Finland är ett helägt dotterbolag till tyska CPC Germania GmbH & Co. KG. CPC Germania är ett av Europas äldsta vindkraftsbolag. CPC har byggt över 50 vindkraftsprojekt med en helhetskapacitet på över 600 megawatt. I Finland har CPC verkat sedan 2011.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.