|

Vindkraftspark planeras i Storå – bygget inleds redan i sommar

NyhetsbildZoom
Vindkraftverk. Foto: Arkiv
CPC Finland har skrivit under ett långvarigt elleveransavtal för en vindkraftspark på 50 megawatt i Storå i Södra Österbotten. Bygget inleds den här månaden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På Lakiakangas vindkraftsområde byggs tolv kraftverk av bolaget Vestas. Kraftverken, som är V150-4.2 megawatt stora, levereras nästa sommar. Kraftverkstypen representerar den nyaste och effektivaste vindkraftsteknologin i världen.

Byggnadsarbetet inleds redan nu i juli. Det är troligen fråga om Finlands första vindkraftspark som byggs både marknadsbaserat och med projektfinansiering, uppger CPC Finland i ett pressmeddelande. Bolaget ska både äga och driva vindkraftsparken.

– Vi är mycket nöjda över uppkomsten av elleveransavtalet. Avtalet möjliggör byggandet av de nya kraftverken i Lakiakangas i Storå, såväl marknadsbaserat som utan något statligt stöd. I Finland råder mycket goda vindförhållanden och på de bästa områdena är vindkraften redan nu den mest kostnadseffektiva formen av elproduktion, säger Erik Trast, verkställande direktör för CPC Finland.

CPC Finland är ett helägt dotterbolag till tyska CPC Germania GmbH & Co. KG. CPC Germania är ett av Europas äldsta vindkraftsbolag. CPC har byggt över 50 vindkraftsprojekt med en helhetskapacitet på över 600 megawatt. I Finland har CPC verkat sedan 2011.

Kommentarer

Docent i teologi Patrik Hagman: "Den stora frågan är hur vi ska se på Bibeln"

Nyhetsbild
Konservativas fördömande av homosexualitet har troligen andra förklaringar än trosuppfattning, anser Patrik Hagman som utbildar präster vid Åbo Akademi. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
Prästernas uttalanden om homosexualitet kan inte reduceras till en fråga om hyfs och pli, anser docenten i teologi Patrik Hagman. Frågan är om det ens handlar om tro.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!