|

Lekfulla kalvar och kor bland maskrosorna i Tjärlax

NyhetsbildZoom
Det var ungefär hundra glada kossor och kalvar som släpptes ut på bete i Tjärlax i söndags. Särskilt roligt var det att busa i den torra jorden. Foto: Miranda Eklund
Hos familjen Engman i Tjärlax är det numera tradition att ordna kosläpp med publik. Det var en förväntansfull skara som fick bevittna de lika förväntansfulla korna springa ut på bete under söndagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Strax före klockan tre börjar kanten av kohagen fyllas av folk i alla de åldrar som ivrigt väntar på att få se de snart hoppande och skuttande korna.

Inne i ladugården ser bröderna Stefan och Kjell Engman till att djuren får lite hö innan de släpps ut på grönbete.

– De märker nog att någonting är på gång, de har trampat av och an hela dagen, de här korna, säger Stefan Engman.

När klockan sedan slår tre öppnas grinden och ett moln av damm yr upp runt de glada korna då de springer ut bland maskrosorna. En och annan kalv syns också till.

Zoom

En egen kalv skulle man kunna ha, tyckte Thenéa Storm och Ida Bertell efter att ha sett på kosläppet under söndagen. Foto: Miranda Eklund


I publiken hittas bland andra vännerna Thenéa Storm och Ida Bertell, som ser med förtjusning på de glada djuren.

– Jag skulle vilja ha en sådan där liten ko, säger fyraåriga Thenéa Storm.

– Jag också. Jag skulle ha den i ett bo, kanske i lekstugan min, säger femåriga Ida Bertell.

Korna ska vara på bete i nittio dagar, berättar bröderna Engman. Nattetid hålls de däremot inne i ladugården.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bubbelfotboll - där tacklingarna är roligare än själva spelet

NÄRPES Bollen var ute från planen men spelarna fortsatte ändå att dela ut tacklingar till motspelarna. Eller, var inte just de där spelarna i samma lag? Det är visst inte så noga vem som tacklar omkull vem när man faller mjukt, inkapslad i en stor plastboll. Krafts juniorer fick på lördagen pröva på den roliga sporten bubbelfotboll.

Nyhetsbild
Lokalt

Hundratals hushåll utan el

UPPDATERAD Höststormen har orsakat elavbrott på flera ställen i Österbotten under lördagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Barn med separerade föräldrar får dela med sig av erfarenheter i ny stödgrupp

Alla skilsmässor behöver inte vara dramatiska men skilsmässor påverkar alltid de berörda barnens liv på ett eller annat sätt. I höst ska Korsnäsbarn med separerade föräldrar få sammanstråla för att få tips och lärdomar ur varandras erfarenheter.

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Mest läst senaste veckan