|

Ny staty ska pryda stadsparken i Kaskö

NyhetsbildZoom
Ungefär så här stor blir statyn, visar Petri Turunen, då han dagarna före avtäckningen ser till att fundamentet kommer på plats. Foto: Ann-Sofie Långvik
Emil Cedercreutz staty "Vid solklockan" är på plats i stadsparken och avtäcks under en festlig ceremoni på lördag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Statyn är en bronskopia av originalet som finns på Emil Cedercreutz-museet i Harjavalta. Originalet i terrakotta är från 1911 och större (39 x 19 x 26 centimeter).

Skulpturen doneras till Kaskö stad av Emil Cedercreutzs stiftelse.

Cedercreutzs (1879–1949) har ingen koppling till Kaskö. Hans statyer finns i ett tjugotal städer i Finland. Initiativet till att placera en även i Kaskö kommer från landskapsarkitekten Marja Mikkola som har fritidsbostad i Kaskö.

– Vi är förstås väldigt tacksamma över hennes initiativ och att hon också deltagit så aktivt att få hit den, säger Sirkka Suurla, bildnings- och biblioteksdirektör i Kaskö.

Meningen var att staden skulle bekosta byggandet av ett fundament för statyn, men stiftelsen står sist och slutligen även för det.

Zoom

Petri Turunen lägger sten vid platsen för Cedercreutz staty i Kaskö. Foto: Ann-Sofie Långvik– En annan sak som vi är hjärtligt tacksamma för. Statyn passar i parken som planerats om lite just för ändamålet.

Vid avtäckningsceremonin för allmänheten i stadsparken på lördag finns på plats, förutom Suurla, också stadsdirektör Minna Nikander, som håller festtalet, förvaltningsdirektör Margit Kaseva och två representanter från stiftelsen. Stadens egen positivare, Harri Karvonen, står för musiken.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bubbelfotboll - där tacklingarna är roligare än själva spelet

NÄRPES Bollen var ute från planen men spelarna fortsatte ändå att dela ut tacklingar till motspelarna. Eller, var inte just de där spelarna i samma lag? Det är visst inte så noga vem som tacklar omkull vem när man faller mjukt, inkapslad i en stor plastboll. Krafts juniorer fick på lördagen pröva på den roliga sporten bubbelfotboll.

Nyhetsbild
Lokalt

Hundratals hushåll utan el

UPPDATERAD Höststormen har orsakat elavbrott på flera ställen i Österbotten under lördagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Barn med separerade föräldrar får dela med sig av erfarenheter i ny stödgrupp

Alla skilsmässor behöver inte vara dramatiska men skilsmässor påverkar alltid de berörda barnens liv på ett eller annat sätt. I höst ska Korsnäsbarn med separerade föräldrar få sammanstråla för att få tips och lärdomar ur varandras erfarenheter.

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Mest läst senaste veckan