|

Viktigt lyssna på invånarnas åsikter

NyhetsbildZoom
Strandpromenaden i Kristinestad är ett exempel på en lyckad förändring i stadskärnan.  Foto: Lotta Sjöblad
Det speciella i samhället är kommunernas bästa lockbete då de vill dra till sig nya invånare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En kommun behöver inte vara bättre än andra orter i Finland. Det räcker att man arbetar för att kunna erbjuda den bästa möjliga versionen av det som är speciellt för just den kommunen.

Viktigt är också att beslutsfattarna noggrant lyssnar på de egna invånarnas önskemål. Hurudan service det finns och vilka förutsättningarna är för en smidig vardag är också betydelsefullt då man väljer bostadsort, men det är särprägeln som gör att man fäster sig vid en plats. Det här visar Finlands bostadsmässas färska boendebarometer.

Att Finland nyligen utsågs till världens lyckligaste land återspeglar sig också i hur nöjda vi är med vårt boende och de olika boendemiljöer som finns. En välorganiserad service och naturen är viktiga, enligt undersökningen.

Samverkan är viktig då en kommun vill lyfta fram sin bästa sida.

Ett rikligt utbud av evenemang och butiker eller en okomplicerad samverkan mellan människorna på orten lyfts också fram. Det samma gäller traditioner, ett tvåspråkigt livligt kulturliv, eller företagsamhet i talkoanda.

Kristinestad är en kommun där man satsat på att lyfta fram den unika trähusmiljön. Den nya strandpromenaden gav stadsbilden i centrum ett verkligt lyft. Nu hoppas man också kunna förbättra miljön kring Salutorget. En kommitté har nyligen inlett sitt arbete med att ta fram förslag för hur det kunde ske.

Andra projekt är också aktuella i kärnstaden. På Östra sidan ska ett nytt affärshus byggas och nya planer för inre hamnen uppgöras.

De flesta torde kunna vara överens om att förändringar kan behövas. Då man kommer till hur de ska förverkligas går sedan åsikterna många gånger isär. Det finns flera olika viljor och det är inte alltid så lätt att kunna enas om hur något kan genomföras.

Salutorget har under åren genomgått flera förändringar men hittills har önskat resultat inte uppnåtts.

Nu skulle det vara viktigt att också invånarna engagerar sig och berättar hur de vill att det ska se ut. En livlig debatt kan i bästa leda till ett förslag som kan göra torget till den lockande samlingsplats det borde vara.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.