|

Reform drivs fram med våld

Tidtabellen riskerar igen spricka för den stora finländska reformen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vård- och landskapsreformen är redan försenad och det omfattande paketet har i flera repriser bollats av och an. Arbetet blir inte lättare av att många olika viljor ska försöka enas kring ett förslag som man kan föra vidare.

Brådskan har också lett till bakläxor, där bearbetningar krävts och tidsramar spruckit. Nu försenas tidtabellen tydligen igen. Krista Kiuru, som är ordförande i social- och hälsovårdsutskottet, har i en intervju för STT sagt att lagarna om valfrihet och landskapsstyrelse tidigast kan komma upp i riksdagen i slutet av juni. Enligt Kiuru behövs mera tid för att det finns många detaljer som noggrant måste gås igenom.

Det här gillar inte regeringen som ännu håller fast vid en snabbare tidtabell. I den räknar man med att de viktiga omröstningarna kunde genomföras i början av juni så att lagarna kan träda i kraft i början av juli och landskapsvalet hållas i oktober.

Samtidigt som det är osäkert om och i vilken form reformpaketet kan genomföras pågår på många håll förberedelser utgående från att det blir av. En sådan är att vaska fram kandidater till landskapvalet.

Med tanke på de bakläxor som redan kommit borde det vara enkelt att konstatera att mer tid behövs.

En annan, som det inte hittills talats så mycket om är det nya nationella bolag som grundades i januari 2017. Landskapens lokalcentral, med det finska namnet Maakuntien tilakeskus, är spindel i nätet då det gäller landskapens lokaler. Bolaget ska dels äga lokaler som hyrs ut åt landskapen men också fungera som mellanhand när kommunerna hyr ut sina fastigheter åt landskapen. Det handlar om allt mellan lokaler för specialsjukvård, hälsovårdscentraler och socialtjänster till räddningsstationer och kontor. Kvadratmetrarna räknas i miljoner.

Centralen presenterar snart beräkningar över vilka hyror man begär av sina kunder, de olika tjänsteproducenterna. Ett varnande finger har redan höjts från centralens sida. Om den nuvarande sjukhusbyggboomen fortsätter rakar hyrorna troligen i höjden.

Frågetecknen kring vård- och landskapsreformen är fort­farande många och fler röster höjs för att skynda långsamt. Med tanke på de bakläxor som redan kommit borde det vara enkelt att konstatera att mer tid behövs.

Tyvärr har det gått så mycket prestige i reformen att tydliga signaler ges om att den ska försöka drivas igenom, kosta vad det kosta vill. Det skulle vara bättre att medge att ordentligt förarbete behövs. Nu riskerar beslutsfattare att gå till historien som de som monterade ner fungerade system och skapade kaos i Finland.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bubbelfotboll - där tacklingarna är roligare än själva spelet

NÄRPES Bollen var ute från planen men spelarna fortsatte ändå att dela ut tacklingar till motspelarna. Eller, var inte just de där spelarna i samma lag? Det är visst inte så noga vem som tacklar omkull vem när man faller mjukt, inkapslad i en stor plastboll. Krafts juniorer fick på lördagen pröva på den roliga sporten bubbelfotboll.

Nyhetsbild
Lokalt

Hundratals hushåll utan el

UPPDATERAD Höststormen har orsakat elavbrott på flera ställen i Österbotten under lördagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Barn med separerade föräldrar får dela med sig av erfarenheter i ny stödgrupp

Alla skilsmässor behöver inte vara dramatiska men skilsmässor påverkar alltid de berörda barnens liv på ett eller annat sätt. I höst ska Korsnäsbarn med separerade föräldrar få sammanstråla för att få tips och lärdomar ur varandras erfarenheter.

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Mest läst senaste veckan